Арестуваха големи „печатари“ на фалшиви банкноти в Слънчев бряг

Снимка: МВР

Арестуваха големи „печатари“ на фалшиви банкноти в Слънчев бряг | StandartNews.com

Разкрита е най-голямата печатница за неистински парични знаци в последните 11 години, обяви на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Агенция Фокус. „За последните 3 дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години", коментира той. „Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара", заяви Иван Гешев. Заместникът на ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров допълни, че са претърсени над 30 адреса, на които са открити фалшивите парични знаци. Иван Гешев уточни, че печатницата е открита в хотел в Слънчев бряг.

На 20 октомври беше разкрита организирана престъпна група с цел разпространение на фалшиви парични знаци с користни цели, каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова. „Като обвиняеми са привлечени 4 лица", заяви тя и уточни, че лицата са задържани в процес на изготвяне на паричните знаци. „Във вторник предстои внасяне на искане за постоянно задържане под стража на четиримата", обясни прокурор Деянова. „Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран", коментира тя. „Банкнотите имат всички елементи на защита, воден знак и светещи линии, както истинските", поясни Евгения Деянова. „Предстои банкнотите тепърва да бъдат предоставени за анализ, включително на Интерпол", каза още наблюдаващият прокурор.

Собственикът на хотела в Слънчев бряг, в който е открита фабриката за фалшиви пари, е един от участниците и е задържан, уточни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. „Организираната престъпна група е изключително конспиративна. Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите, са контингент по тази линия от доста години", обясни той. „Лицата взимаха предохранителни мерки. По случая са използвани всички способи на СРС", допълни Ивайло Спиридонов.

„Самите обекти си мислеха, че се крият", коментира той. „По този случай може да бъде написана книга", посочи гл. комисар. „Има установени тайни квартири, които бяха обискирани. Парите са намерени на различни места, складирани", поясни той. „Една такава печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години. Въпросните парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара", обясни Ивайло Спиридонов. „Парите се пласират там, където вървят. Клиентите идват до България, за да си ги вземат", посочи той. „Работим по случая от януари, избрали сме точния момент", каза още Ивайло Спиридонов.

Задържаните лица във фабриката в Слънчев бряг са от Пловдив и едни от най-известните в този вид престъпност, допълни Иван Гешев. „Тази престъпна дейност е много специфична. Изисква определени знания и технически умения", обясни той. „Обикновено това се практикува от хора, които имат траен опит в тази насока", коментира Иван Гешев. „Няма данни банкнотите да са пласирани в обменните бюра в Слънчев бряг. Ще се извършат проверки във всякакви насоки", обясни зам.-главният прокурор и уточни, че фабриката е нова и не е работила преди. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов допълни: „Лицата са на много високо ниво в този вид престъпност".

За 3 дни беше претърсена къща с парцел, намираща се в Симеоновград, обяви още зам.-главният прокурор Иван Гешев. „В множество тайници в цялата къща и в двора се намериха над 1500 консервирани различни предмети", заяви той. „В бидон за зеле са намерени видимо метални предмети от сребро и злато. Намерен е и още един венец като този, който ви показахме преди", посочи Иван Гешев. „Обектите са били заровени в земята, на 60-70 сантиметра, в различни пластмасови съдове", уточни той. „Целият парцел е насипан с пирони и с метални предмети с цел да се затрудни проверката с металотърсачи", коментира зам.-главният прокурор.

„Извършена е предварителна селекция на място от археолози. Не са изземани нещата, които те са преценили, че не са истински", обясни Иван Гешев и допълни, че са иззети само предметите, които по първоначален анализ са културно-исторически ценности. „Бизнесът с иманярството върви с бизнеса с измамите. Част от иманярите, освен истински културно-исторически ценности, продават и реплики, на лицата, на които могат да ги пробутат", коментира Гешев.

„Върху експертизата на намерените предмети работят над 40 археолози в НИМ", уточни той. „Теоретично да приемем, че половината предмети са истински, това ще се окаже най-голямата операция в този сегмент в новата ни история", заяви зам.-главният прокурор. „На 6 ноември ще има експозиция на спасеното от правоохранителните органи в последните 20 години. Подозирам, че след експертизата и на тези вещи, може да се окаже, че обемът им е повече от цялата експозиция", каза още Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай