Арестувани са нападателите от Роженския манастир

Арестувани са нападателите от Роженския манастир | StandartNews.com

Полицията е заловила нападателите, които изплашиха свещеник и ровиха за съкровище в стените на Роженския манастир късно снощи. "Няма да конкретизирам бройката, но вече има задържани лица, чиято съпричастност към снощното деяние се проверява и работата по случая продължава", съобщи старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОД МВР-Благоевград, цитиран от БТА.

Образувано е досъдебно производство. Към момента няма привлечени обвиняеми, съобщи наблюдаващият прокурор Елена Гоцева от Районна прокуратура-Сандански.

Сигналът по случая е подаден след 20:30 часа на 18 септември от игумена на Хаджидимовския манастир Теофил, който е замествал игумена на Роженския манастир Епифаний, съобщи по-рано на брифинг пред манастира началникът на РПУ-Сандански главен инспектор Борис Щурков.

Няколко мъже нахлули в светата обител, завързали единствения свещеник и започнали да копаят в стената на манастира с кирки и лопати. Предполага се, че апашите са търсили скрити жълтици и ценности. След като не открили нищо обаче крадците задигнали единствено телефона на свещеника.

Нападателите са унищожили 11 от 20-те охранителни камери на манастира. Около половин час след нападението те са се отказали. Няма открадната църковна утвар. Състоянието на игумен Теофил е стабилно, не е получил наранявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай