Още трима задържани и 500 хил. лв. конфискувани по разследването срещу Арабаджиеви

Още трима задържани и 500 хил. лв. конфискувани по разследването срещу Арабаджиеви | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред журналисти в парламента за трима задържани в рамките на разследването по досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители, съобщава БТА. Действията са планирани от вчера, реализацията е осъществена, действително са задържани лица с такава сума (500 000 лв.), обясни той. Категорично, извършването на такова действие по случая е планирано, подчерта обвинител номер едно.

На този етап не даде подробности има ли връзка на задържаните със семейство Арабаджиеви. И за този случай, както и за Миню Стайков обобщи - всички действия на колегите - моите заместници и тези от специализираната прокуратура, са координирани с ръководството на прокуратурата. Заявявам, добави Цацаров, че действията ще продължат.

Твърденията на адвоката на семейството Илиян Василев, че те ще се върнат доброволно у нас, главният прокурор коментира "не сме пощенска станция, която да получава потвърждения. Кой е заявил, че ще се върнат...Това са изявления на адвоката." Прокуратурата, разясни той, действа по реда на НПК и не приема уведомления, казани пред микрофони. От думите му стана ясно още, че са предприети всички действия по реда на международната правна помощ за установяване на тяхното местонахождение.

Сотир Цацаров потвърди, че има изпратено искане за екстрадиция на Димитър Желязков по надлежния ред, но разглеждането му е от компетентността на турския съд.

Към него не били отправяни предложения да бъде номиниран за КС след приключване на мандата му като главен прокурор. Има истина в твърденията, че оттук ще тръгна към Съдебната палата, а не към КС, допълни той. Да си мислиш, че животът ти е мандатът, означава да си сбъркан, тук някъде нещо да не ти работи както трябва, допълни вижданията си първият обвинител на държавата.

Сотир Цацаров оценява високо работата на Младен Маринов като главен секретар на МВР, който, по думите му, познавал добре професионалните проблеми на полицията, и му имал доверие. Единственото му "притеснение" е, че като министър може да бъде залят не само с професионални, но и с политически проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай