Разстреляли Семков без предупреждение

Разстреляли Семков без предупреждение | StandartNews.com

Изкупил стотици декари гора и изнасял дървесина в Гърция

Покушението е заради дървената мафия или политически амбиции, твърдят криминалисти

Убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков е планирано много добре и е извършено без той изобщо да очаква или да подозира, че нещо подобно може да се случи. Според разследващите бизнесменът не е бил заплашван преди покушението. Разпитвани са хора от близкото му обкръжение, както и негови бизнес партньори.

Криминалистите работят по две основни версии за убийството на Семко Семков. Едната е свързана с интереси и неуредени сметки около дърводобива и земеделието в района, където бизнесменът е имал изключително добри позиции. Другата е свързана с политически игри преди предстоящите избори. За момента заподозрени няма. Късно в сряда е приключила и аутопсията на тялото на Семков. Съдебните медици са открили 4 куршума,

предполага се, че е стреляно с "Макаров"

В Ботевград се говори, че фирми на Семков са изсекли нерегламентирано стотици декари гора чак до Своге. Дървесината е изнасяна в чужбина, предимно за Гърция. Част от спечелените пари са вкарвани в предизборните кампании, като се е купувало политическо влияние по места, включително и гласове. Местните хора твърдят, че благодарение на добрите си връзки с кмета на града Георги Георгиев, както и с бившия депутат от ГЕРБ и основател на БАСТА Емил Димитров, Семков и шуреят му Тихомир Нинов - Брези са взели най-апетитните и доходоносни дейности в общината. Техни фирми се грижат за охраната на общинската администрация, държат транспорта в града и владеят почти целия горски фонд в района. Бизнесменът има широки интереси в областта на строителството, където печели почти всички обществени поръчки. Според запознати неговите фирми са печелили търгове на ниска цена. Местните твърдят, че Семков е бил близък с редица влиятелни фигури в общината, депутати от няколко партии, министри от няколко правителства и редица изтъкнати спортисти. Сред близките му приятели били футболната легенда Христо Стоичков, аграрният министър от кабинета "Борисов" Мирослав Найденов, ексгербаджията Емил Димитров. С дъщерята на пловдивския депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов - Стефка, Семков пък има обща фирма "Семан хънт". Тя е с предмет на дейност дърводобив, търговия с дървесина и залесяване. Бившият футболен национал Мариян Христов, който е родом от Ботевград, също е сред близките приятели и съдружници на застреляния бизнесмен. През 2003 година Семков, Нинов, Христов и съпругата му Диана основават дружеството "Меридин 69". През 2008 г. общината в Ботевград продава на фирмата 1080 кв.м земя за 540 хил. лв., за да строи търговски център. Семков

е в управата на футболния клуб "Балкан"

в Ботевград. Едно от дружествата му е сключило договори с дървопреработвателния завод "Свилоза" в Свищов като подизпълнител за доставка на дървесина на ниска цена. След това дървесината е продавана на пазарни цени, предимно в Гърция. Сред последните му бизнес проекти е съдружието с пловдивската фирма "Грийн форест проджект" АД, която е производител на биомаса и беше свързана с обгазяване на Етрополе.

От няколко години бизнесменът е опитвал безуспешно и политическа кариера. Бил е кандидат за общински съветник в Ботевград през 2007 г. в листите на Земеделския народен съюз, а през 2011 г. е на 23-о място в листата на ГЕРБ за местните избори, която е водена от настоящия кмет Георги Георгиев. Местните разказват, че Семков не е имал особено големи намерения да се занимава с политическа кариера, а присъствието му в листите било по-скоро като общественик, който помагал най-вече за развитието на спорта в Ботевград.

Финансовото състояние на Семков също ще бъде разследвано. Според публикация през 2012 г., той участвал в схеми и е бил като феодал в Литаково, където държи на концесия ловното стопанство и гората. Хората в Литаково обаче не потвърждават, че е дерибействал в района.

"Изключително качествен човек. Неприятно ми е, че се правят внушения за Литаково. Ходеше без охрана и без оръжие. Никакво притеснение не усетих в гласа му. Последният път, когато се чухме, говорихме за лов", обяснява пред медиите бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Политикът познава Семков и ловува с него от 15 години.

Оцелял при пожар в офроуд маратон

Семко Семков е бил неколкократен шампион по офроуд, твърдят негови познати. Той е оцелял при пожар в джипа му край Копривщица преди осем години. През 2006 г. мерцедесът на ботевградския екипаж Семко Семков и Цветан Миков изгаря напълно след повреда в електроинсталацията по време на втория ден от офроуд-маратона "Ком-Емине 2006". Екипажът успял да изскочи бързо от колата. Джипът пламнал като факла. Ефективната намеса на състезателите и местни жители спасила гората наоколо от пожар.

Семков е бил уважаван член на офроуд общността. "Ще запомним пилота от Ботевград като един от ветераните на офроуд спорта у нас, човек със силна воля и огромен състезателен хъс, каращ на предела, понякога безразсъдно, но никога прекалено опасно за себе си и околните. Именно този му стил го направи шампион по офроуд на България и му помогна да спечели много надпревари. Като участник в състезанията Семко Семков винаги е правил впечатление по-скоро на скромен и приятен опонент, като определено бе харесван от останалите състезатели.
"Сбогом, шампионе! Не знаем дали си станал жертва на обир, на политически интриги или на бизнес интереси. Това не ни интересува и не с това ще те запомним. Ще помним единствено сериозното ти лице в гората, атрактивния ти навигатор Чопъра и безкрайно издръжливата Г-класа, с която превземаше и невъзможните терени", пишат в нета от списание OFF-road.BG.

Последният му успех като офроуд състезател е в началото на 2012 г. Тогава Семко и навигаторът му Бижака стават първи в кално-снежен екшън. Успехът им бил ценен, защото за сефте победили като екип в люта битка друг екипаж от Ботевград. Преди това всички шампионски титли Семко печели с навигатора на другия екип - Чопъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай