Съдийка иска Цацаров да я разследва

Съдийка иска Цацаров да я разследва | StandartNews.com

Председателят на Апелативен съд – София Даниела Дончева сезира Главния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Висшия съдебен съвет по повод "заявление" на съдия Милен Василев относно "скандални действия на председателя на САС".

В сигналите е цитирано заявлението, според което издадената от съдия Дончева заповед за влизане на съдия Василев в друг съдебен състав на ТО на САС е незаконна и освен това със "силен корупционен мирис", като целта й е да бъдат овладяни делата, по които той е бил докладчик и най-вече т.д. №2632/2017 г. В доноса, разлепен в коридорите на съда, Василев твърди, че действията на председателя на САС са "проява на корупция". Съдията обаче не представи никакви доказателства за тези свои твърдения.

Даниела Дончева настоява прокуратурата на Република България да извърши проверка по твърденията на съдия Василев за осъществени корупционни действия от нейна страна.

Искането й към Инспектората към ВСС е да бъдат проверени действията й като административен ръководител, съобразно твърденията на съдия Василев. Също и да се извърши пълна проверка на визираното от него дело от образуването му, до настоящия момент, а при преценка на ИВСС и на всички дела в 6-и състав на ТО на САС.

С писмото до Висшия съдебен съвет председателят на Апелативен съд – София уведомява магистратите за предприетите от нея действия по случая до този момент, допълват от САС.

Миналата седмица Дончева стана обект на безпрецедентна атака от свой колега. В заявление, разлепено в коридорите на Съдебната палата, съдията от Търговското отделение на САС Милен Василев обвинява административния си ръководител в действия със "силен корупционен мирис". Василев твърди, че Дончева е иззела неправомерно съдебни дела, които са му били разпределени, за да ги разглежда лично. Сред тези дела е и т.д. № 2832/2017 г., с предмет на иск в размер на 102 млн. лв.

Заявлението на съдия Милен Василев бе широко разгласено от медиите от кръга на Иво Прокопиев и Огнян Донев и породи съмнение, че съдия Дончева е обект на кампания по дискредитирането й като административен ръководител на най-големия апелативен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай