ГЛЕДНА ТОЧКА: За буквите и абитуриентите

ГЛЕДНА ТОЧКА: За буквите и абитуриентите | StandartNews.com

Уважаеми господин министър на образованието,

Пише Ви един обикновен абитуриент, който претендираше да разбира граматиката, един ден преди да се яви на матурата. В първия ден разбрах, че не съм научил нищо. Че майка ми и баща ми, които са завършили българска филология в Софийския университет, също не са научили нищо и единствената заслуга на университета е била, че тия двама неграмотници най-сетне са се намерили. На третия ден, господин министър, Вашите чиновници ми обясниха, че задачата, за която у дома загубихме дни и часове и дори звънихме на службата за езикови справки на БАН, не била грешна, но Вие все пак ще присъдите по една точка бонус на всички, които са се мъчили да я решават, независимо какъв точно отговор са посочили.

Точно в този момент разбрах защо наричат матурата зрелостен изпит. Защото на нея за първи път разбираш важните неща за живота. А те са, че не е важно дали си отговорил правилно или грешно на един изпит, важното е да се потуши общественото недоволство. Никога не е от значение дали знаеш или не - от значение е да си на позицията на силния. След като при влизането на изпита квесторите едва ли не ни подложиха на ядрено-магнитен резонанс, за да установят дали имаме вграден предавател, чрез който извънземни да ни подсказват отговорите, накрая собствените Ви чиновници сътвориха такъв грандиозен гаф, за който трябваше да се обясняват в продължение на три дни.

Между другото, точно около Деня на просветата. Не че ми пука, господин министър, аз и без това няма да уча тук, вече съм приет в Лондон. Тия правописни правила ги учих повече от уважение към езика ни и защото майка ми ме пращаше по частни учители. Тези в държавното училище и без това щяха да ми кажат, че правилният отговор е този с Кресненското дефиле. Ама ми стана някак неудобно - така и така заминавам, поне да споделя що за език имаме и на какво ни учите. Ами депутатите непрестанно "стартират" и "входират" разни документи, а собственото Ви министерство пусна прессъобщение за изпита със сгрешен пълен член и твърде своеобразна представа за пунктуацията и правописа. Слава Богу, успях да го схвана и все пак да се явя на изпита.

Но все пак, имайте предвид, господин министър, навремето един човек /Вие ще го намерите чрез отговори А, Б, В и Г/ е написал "Върви към мощната просвета" по повод на днешния ни празник. Само че ние не вървим натам. Ние проверяваме точки и запетайки, но вече не проверяваме дух. Проверявате пълния член, но не и дали някой от нас е прочел книга. Проверявате мъртвото тяло на езика, а той е жив. И имате на разположение 400 чиновници. Солунските братя са били само двама. И са имали петима ученици.

Поне това запомних, докато се готвих за матурата. И ще отнеса това знание, където и да отида. Ще забравя екзотичните езикови спорове между Вашите чиновници и учените от БАН, защото ще знам най-важното - имаме свои букви. И в тях е кодирана нашата памет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай