Одобриха новите критерии за прием на първолаци в София

Одобриха новите критерии за прием на първолаци в София | StandartNews.com

Столичният общински съвет одобри новите критерии за записване на първолаци в София.

Ако дете живее повече от три години в даден софийски район, то има най-големи шансове да бъде записано в първи клас в предпочитано училище в този район, гласи една от точките.

С предимство за записване на децата в дадено училище ще са също така семействата, живели от една до три години на адрес, попадащ в обозначената територия. По-малко точки ще има и за адрес в прилежащия район, променен през последната година.

С предимство ще са и децата, които имат по-големи братя или сестри в желаното училище. Повече от три години уседналост в района, обявен като прилежащ към предпочитаното училище, ще носят най-много точки за прием в първи клас.

"Точки ще има и за тези, които живеят от по-малко време в съответния район", обясни ресорният заместник-кмет Тодор Чобанов, цитиран от Дарик. - Когато хора, наемащи жилище, се местят в големите райони на София - "Люлин", "Младост", обичайно е от единия блок в съседния и в този смисъл, за да не бъдат ощетени, е разписан този текст, който позволява да се счита, че има уседналост, когато тези премествания са били в зоната на училището", каза Чобанов.

Облекчение при записването ще има и за семействата с повече от едно дете. А близнаците ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.

Очаква се близо 1000 да останат незаетите места за първи клас в столичните училища наесен. От следващата година местната власт очаква да се въведе и онлайн система, подобна на тази за детските градини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай