Уникално училище зове за помощ

Каменоделната школа във Врачанско от 95 г. готви младежи

Уникално училище зове за помощ | StandartNews.com

Едно уникално школо стене за помощ - това в село Кунино, Врачанско. Нарича се училище „Каменоделна школа" и в него от 95 години се подготвят младежи, които го напускат с рядката и ценна професия – обработка на камъка във фигури и образи. Точно това училище е заплашено от закриване. Директорът му, скулпторът Стефан Стефанов, изригна съкрушен: Помогнете ни! Призивът му е към държавата, защото

училището е държавно и само със спонсори не може да бъде спасено

Училището в Кунино има уникална история. Създадено е от Константин Томов, министър в правителството на Александър Стамболийски, в тандем с каменоделното училище в Хоржице, Чехия. Указът за това е от 1921 година. Започнало е с 10 ученика, а за директор бил ангажиран чехът Рудолф Браун. През 1922 година пристига още един чех – Йозеф Шквара. Той преподава каменоделство, а учителите – българи – по останалите общообразователни предмети. През учебната 1922/1923 година се водят редовни занимания с повече ученици. През 1928 година училището вече има българин за директор – Крум Алексиев. Любопитното е, че тогава и учениците, и учителите са живели и са учели в помещения, предоставени от жителите на селото – т.е. по къщите им. През 1931 година по чешки проект е построена училищната сграда. Мнозина се питат: защо е избрано това село за база на толкова специфично училище? Отговорът е разбираем – Кунино се намира в центъра на район с нужната суровина – каменни залежи, основно варовик.

Та това

легендарно училище днес се гърчи в недоимък

Има остра нужда от ремонт на учебния корпус, столовата, общежитието, от смяна на обзавеждането. Като видят условията за обучение и живот, много родители се връщат обратно с децата си. Те не са приемливи за 21-ви век. Примитивни са, докато други училища се модернизират със средства от европейските фондове. "Разработвали сме и ние проекти, но досега не сме ги печелили. Спонсори през миналата година дадоха малко средства за ремонт на няколко помещения, но това не решава проблема. На парче не е работа – теч на покрива да се отстрани, кабел да се подмени", оплаква се директорът. Нужен е цялостен основен ремонт, който да промени и визията, и условията за обучение и живот в училището.

До 2006 година държавното училище е било на подчинение на образователното министерство. Но след това като училище по изкуство е прехвърлено към културното министерство. Стефан Данаилов като министър разбрал болката на ръководството и отпуснал малко пари. След него – нищо. Трябва да се издържа с парите от делегирания си бюджет. Когато в него са се учили по 500 ученици /имало и такива години/, това би било възможно. Но сега са останали само 120. Тръгва си един – и парите спадат.

Би било жалко, ако се стигне до закриване на училището. Тогава ще стане ясно, че у нас няма къде да се обучават каменоделци и скулптори. Почти всички известни творци в тази област днес са минали през това училище. Негови възпитаници са автори на паметниците „Създатели на българската държава" – Шумен, мемориалния комплекс „Априлци" в Панагюрище, „Бранителите на Стара Загора", парк-музей „Шипка". Пак възпитаници на „Каменоделна школа" са създали архитектурната украса на ЦУМ, президентството, Министерския съвет.

До 2010 година общият брой на завършилите е 3000 души

Много от тях са уважавани скулптори, каменоделци, автори на паметници от Васил Левски до неизнайния на широката публика селски хайдутин...

Училищното ръководство изпълнява свой план за възраждане на училището. То покани наскоро областния управител на Враца Момчил Младенов, за да му покаже състоянието на базата си. На 9 май ще открие изложба в управата във Враца от фигури, създадени от възпитаници на школото. Подготвя се и кръгла маса с представители на бизнеса и държавните институции. Сигналът SOS ще звучи все по-често. Защото сегашните учители са убедени – закрие ли се училището – закрива се един отрасъл от българската икономика.

"Заедно – държава и ние, можем да спасим училището", убеден е и председателят на училищното настоятелство Илиян Игнатов. Той е негов възпитаник и знае най-добре предимствата му. Не е достатъчно само една група от хора да се грижим за него, изтъква той.

Училището дава професия, която се цени на българския и световния пазар на труда.

За скулптора няма безработица

Много от възпитаниците му се реализират в чужбина, където ги посрещат с отворени обятия.
Който има усет към красивото, който има естетическо мислене и дух, нека заповяда при нас, кани директорът Стефан Стефанов. Приемният изпит за новата учебна година е на 25 юни – по рисуване. Приемат се ученици, завършили седми клас. До 12-ти клас те могат да усвоят две специалности – скулптура и каменоделство. Могат да получат една мъжка, силна професия, а направеното от тях ще остане. Защото камъкът е вечен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай