Вълчев: Нужни са и дигитални учебници

Вълчев: Нужни са и дигитални учебници | StandartNews.com

„Дигитална учебна среда – ново измерение в образователния процес" е темата на конференцията, чиито домакин е Перник и събра образователни експерти, директори и учители от цялата страна в Двореца на културата. Мащабният форум ще бъде два дни ,днес и утре. Негов организатор е Министерството на образованието и науката, Съюзът на българските учители, ОУ „Св. Иван Рилски" и РААБЕ. 

На откриването присъстваха кметът Вяра Церовска, министърът на образованието Красимир Вълчев, проф. Огнян Наков – съветника на министъра, областният управител Ирена Соколова, зам.-кметът Севделина Ковачева, началникът на РУО Ваня Коконова, председателят на СБУ Перник Венета Миланова и директорът на ОУ "Св. Иван Рилски" Бойко Свиленов.

„За мен е радост да съм на тази конференция . За втори път през този месец съм в Перник. Перник винаги е бил едно добро място за обсъждане на актуалните и дискусионни теми, които са в образователната система. Градъте пример за добра работа и добро партньорство"- с тези думи се обърна към всички министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той не скри, че навлизането на дигиталните технологии в класната стая е неизбежен процес . „Дигиталните компетентности са тези, които ще бъдат необходими за всяка една професия. Учениците трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели, а за да бъдат такива обаче те трябва да започнат обучение още в първи клас. Учителят, който е направил неговите възпитаници да спечелят призови места в състезанията, знае колко усилия преди това е положил . Ние като министерство трябва да подпомогнем образователната система. Трябва да дигитализираме организацията на учебния процес , използването на електронни дневници, на информационни системи, системи за връзка с родителите", посочи министър Вълчев

По негови думи трябва да има достъп до електронно четивни варианти на книжните учебници. Дигиталното оценяване е също една от областите, по които работи министерството.

Кметът Вяра Церовска сподели, че министърът на образованието Красимир Вълчев никога не е пропуснал възможността да се отзове с учителите и обществеността в Перник по всички въпроси . Тя изказа и специална благодарност на Бойко Свиленов за организацията на форума.

„За всички нас е важно не само да бъдем в тон, но и да изпреварваме очакванията на учениците. Това е едно от големите предизвикателства - учителят да бъде преди всичко, защото той е човекът , по който се мерим , пък ние се мерим по най-доброто и това показва темата на днешната конференция . Надявам се да бъде полезна, да донесе опит не само за училищата в Перник, но и за всички в цялата страна", се обърна кметът към участниците. 

В рамките на два дни участниците ще обсъдят най-актуалните политики на МОН. Те ще коментират и важни предложения, които да се приложат за усъвършенстване на образователната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай