Янка Такева: Тестът за децата на 3 г. е пълен с неточности

Психолозите в училище приемат децата като пациенти и затова не са добре приети, обяви председателят на СБУ

Янка Такева: Тестът за децата на 3 г. е пълен с неточности | StandartNews.com

Скрининг тестът за 3-годишните деца е с много неточности и трябва да се преработи, заяви председателят на синдиката на учителите Янка Такева пред "Фокус". "Аз го разгледах. Затова ще препоръчам на МОН хората, които са работили по тези тестове и по наръчника за това как учителите в детските градини да извършват този скринингов тест, да го преработят. Ще дам пример – нарисувани са няколко триъгълника, кръгчета и квадратчета. Въпросът е: "Познай кои фигури са еднакви". По какво да ги познае? По цвят, по форма, по големина? Ако детето каже по цвят, ще познае. Ако каже по форма, пак ще познае. Ако каже по височина, също ще познае", даде пример тя.

Да не говоря за наръчника, който е пълен с въпроси. Например: "Когато отидете на гости, Вашето дете стои ли до Вас или си играе около Вас, или тича около масата, на която сте седнали, или тича по стаите?". След това няма измерими критерии какво показва това. Този въпрос какво показва? Има големи неточности. Аз разбирам, че по европейски програми съставителите са взели достатъчно пари, но да го направят така, че да бъде ясно, точно и измеримо, продължи Такева.

Плюс това на три година и половина детето е още малко. Една голяма част от днешните деца, особено момчетата, проговарят на по-късна възраст – на 3 г. Ние на три години и половина ще им правим скрининг тест. Бабите и дядовците вкъщи са го направили – детето е посочило лампата, патето, Кума Лиса на картинката и т.н., каза още тя.

Психолозите в училище приемат децата като пациенти. Те затова в учебните заведения не са приети достатъчно добре. Психологът не може да осъзнае, че проблемите на децата са социално-педагогически. Психологическите, менталните проблеми и физическите си личат с просто око. Затова смятам, че в учебните заведения трябва да има педагогически съветници, защото проблемът е социално-педагогически. Трябва да има социални работници, обясни Янка Такева по друг наболял въпрос. Тя допълни, че има пълно доверие на Бойко Борисов и Владислав Горанов за увеличението на учителските заплати. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай