250 евро от камион на ден губят превозвачите ни

250 евро от камион на ден губят превозвачите ни | StandartNews.com

Московски поиска гръцките фермери да пропускат по график тировете

Средно по 250 евро на ден е загубата на превозвачите ни от камион, престояващ в Гърция заради протестите на местните фермери. Това коментира за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. Това е средният допълнителен разход на превозвачите от извънредния престой на камионите и водачите на гръцка територия, обясни той и допълни, че за отделните компании той може да е с 50 евро нагоре или надолу от тази усреднена загуба.

Загрижен за високите загуби на транспортните компании и заради състоянието на водачите ни, транспортният министър Ивайло Московски проведе спешна среща на ГКПП Кулата със зам.-префекта на Централна Македония за област Серес Янис Моисядис. Тема на разговора беше продължаващата вече 3 седмици блокада на българо-гръцката граница от фермерите в южната ни съседка. Московски заяви, че българската страна предоставя храна, вода и химически тоалетни за блокираните превозвачи на наша територия. Той настоя Моисядис да съдейства за осигуряването на същите условия за чакащите хора на гръцка територия. Моисядис пое ангажимент това да бъде направено в най-скоро време.

Двамата се договориха всеки ден Моисядис да информира областния управител на Благоевград Бисер Михайлов за графика на блокирането и пускането на движението, така че българските и чуждите превозвачи да могат да планират пътуванията си. Поне 24 часа напред трябва да знаем каква ще е ситуацията, уточни губернаторът. Московски разговаря и с протестиращите гръцки фермери, от които те да въведат режим с точен график за пропускане на българските камиони, за да не се стигне до напрежение от двете страни. Той допълни, че уважава правото им да изразяват свободно своето мнение и да защитават исканията си, но това в никакъв случай не трябва да води до страдание на други хора и до загуби за бизнеса в България. Гръцките фермери благодариха на министъра и поеха ангажимент за пропускането на пратки с вода и храна, както и навременно информиране за затваряне на границата.

В петък "прозорец" на Кулата за камиони имаше от 09,00 до 12,00 часа, леки коли и автобуси минаваха без проблем. Следобед опашката от тирове пак достигна 10 километра. На ГКПП Илинден блокадата продължи до 15,00 часа, след което до 17,00 часа започнаха да пропускат леки автомобили и рейсове. След 21,00 часа фермерите трябваше пропускат и тирове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай