60-метров трибагреник за празника на буквите

Градоначалници дават заплати на отличници, първолаци рецитират "Аз съм българче"

60-метров трибагреник за празника на буквите | StandartNews.com

60-метров трибагреник понесоха деца и родители по пешеходната ул. "Александровска" в Русе. Така те дадоха още вчера старт на празненствата по повод Деня на българската азбука 24 май. Инициативата бе под наслов "12 просветлени столетия, 12 века българска книжовна светлина". Днес шествията на ученици продължават. Децата ще минат по главната улица на града, стигайки до площада пред Общината, където ще има празничен концерт. Кулминацията ще е тържествената церемония в Голяма зала на Доходно здание, на която кметът Пламен Стоилов и председателят на Общинския съвет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев ще връчат ежегодните Награди „Русе" за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината". За втора поредна година ще бъде връчена и Награда „Млад творец" в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, която се осигурява от тяхното семейство.

Заплати за отличници и деца таланти дават кметовете днес по повод Деня на българската азбука. По 12 минимални заплати получават трима изявени зрелостници в Кърджали. Специалната едногодишна Стипендия „Кърджали" ще им бъде връчена от кмета на града Хасан Азис. Тя ще се превежда всеки месец по банков път. Наградените ще получат още статуетка и грамота. Ще бъдат отличени и изявени ученици, представили достойно Кърджали на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания, както и изявени учители, просветни и културни дейци - художници, музиканти, писатели, журналисти. Свои награди за млади дарования ще обяви и Ротари клуб Кърджали. Начело на празничното шествие в Кърджали ще бъдат гвардейци, мажоретки и фанфарен оркестър.

10 минимални работни заплати получава днес и талантливата Анна-Мария Асенова, прославила Монтана с виртуозните си изпълнения на пиано по време на международни фестивали по класическа музика. Наградата, която се дава в помощ на семейството за развитие на даровитото му дете, ще бъде връчена днес от кмета Златко Живков. Той награждава още 9 талантливи деца. Техните отличия са от една до 6 минимални заплати. И децата от забавачките в Монтана се включват в празничното шествие за 24 май, което тръгва днес по централния булевард „Трети март" в Монтана. Колоните ще води духовият оркестър на природо-математическата гимназия, ръководен от учителя по музика Пламен Крумов.

Трибагреник ще понесат на ръцете си и учениците-отличници във Враца. При сградата на читалище „Развитие" колоните на празничното шествие ще се разделят на два лъча. Първият ще се отправи към площад „Христо Ботев" и ще остави знамето до паметника на Войводата. Вторият ще спре пред паметника на братята Кирил и Методий, където ще има тържествена церемония.

Празнични шествия на ученици, учители, студенти, учени, дейци на културата и изкуството ще има днес в цялата страна.

Шествието в столицата ще тръгне от Археологическия музей и ще стигне до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят Симеон Йорданов и Борислава Петрова, ученици от I клас в Националния учебен комплекс по култура – Горна баня.

Водещ на тържествената церемонията ще бъде директорът на Народния театър, големият български актьор Мариус Донкин. Поздравителни слова ще произнесат президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и просветният министър Красимир Вълчев. В церемонията ще участват ученици от I клас на 133 СУ „А. С. Пушкин" и Младежката хорова капела към Националното музикално училище „Любомир Пипков" с диригент Татяна Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай