Български ученици отиват на международен лагер по руски език в „Артек“

Български ученици отиват на международен лагер по руски език в „Артек“ | StandartNews.com

Определени са участниците в профилирания лагер по руски език в международния детски център „Артек" в Русия. Събитието в „Артек" ще се проведе от 7 до 28 август 2018 г. и е предназначен за чуждестранни ученици и млади съотечественици, които живеят зад граница. В конкурсната надпревара взеха участие 410 души, а сред победителите е и отбор от България с името „Наши". Те видели обявата на сайта на представителството на Россътрудничество в България, взели участие в състезанието и били избрани за участие в международния курс.


Съгласно условията на конкурса чуждестранните ученици или наши млади съотечественици, живеещи в чужбина, на възраст от 11 до 17 години трябваше да представят свой отбор, да запишат видеоклип, в който четат стихотворение или разказват за известни руснаци по света, и да публикуват материала в социалните мрежи. Много от отборите изпълниха всичките три задачи.
„Обърнахме особено внимание на тези работи, в които децата говорят много на руски. В тях звучаха не само заучени по време на уроците фрази, а много искрени, топли думи. Децата говорят, използвайки нешаблонни фрази, свързани със семействата им, с културата и историята на Русия. Учениците във видеоклиповете избраха най-различни фонове за записите – море, училище, детска площадка и даже разрушени улици. Някои пък създадоха сценични клипове по произведения на Пушкин, Филатов и др.", отбеляза членът на журито – деканът на подготвителния факултет Наталия Татаринова.


Децата показали ерудиция и знания при изпълнението на конкурсните задачи, въпреки че за много от тях руският е чужд език. „Всички работи са достойни за уважение, а всички участници са отличници. Изборът на стихотворения показва доколко децата са били завладени от идеята за профилиран лагер по руски език. Имаше даже написани собствени стихотворения, което ни трогна много", коментира друг член на журито – завеждащата катедрата по съвременни образователни технологии Наталия Баранникова. „Последната задача беше посветена на руското наследство по света, особено в страните, където живеят тези деца. И ето, че и ние научихме някои нови имена: някои отбори говорят не за известни учени, дейци на изкуството от миналото, а за талантливи съвременници, които живеят до тях", каза Баранникова.


След подбора към „Артек" ще се отправят 150 деца. „Конкурсът обедини участниците. На мен ми бе интересно да видя как са коментирани клиповете си в YouTube, как са си пожелавали едни-други успех и са се поддържали морално", споделя мнението си наталия Татаринова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай