Балкански потоп удави четирима (ОБЗОР)

Балкански потоп удави четирима (ОБЗОР) | StandartNews.com

Потоп удави Балканите. Пороите взеха и жертви. Сред тях е 25-годишен младеж от Враца. Хиляди хора в България, Сърбия и Румъния са без ток. Отнесени са пътища, наводнени са къщи. Синоптиците предупреждават, че валежите ще продължат и през следващите дни.

Стихията отне живота на 25-годишен младеж във Враца, двама загинаха в Румъния

Балкански потоп взе четири жертви. Хиляди се борят с водната стихия в България, Сърбия, Хърватия и Румъния. У нас в бурята, която се разрази в четвъртък, загина 25-годишният Валери Петков. Той бе открит мъртъв в петък по пътя за съседното село Вировско, съобщиха от кметството в Тишевица, откъдето е момчето. Аутопсията установила, че е ударен от гръм. Небесното електричество минало през краката му и се разпростряло по тялото нагоре. "Беше добър младеж, помагаше на брат си в домакинството", казаха за него от кметството. "Нямаше свои животни, но пасеше кравите на другите и така се прехранваше", допълниха те. Загиналият е живял заедно с брат си и дядо им. Възрастният човек бил за гъби в четвъртък, минал покрай внука си на връщане и го предупредил, че откъм Враца се задава страшен облак и да подкара кравите към селото. Валери казал, че се прибира, но не тръгнал след стареца. Така бил застигнат от нелепата смърт.

Младият мъж не е женен. Баща му е починал, а майка му работи в София. По непотвърдена информация има и втора жертва на потопа - възрастна жена от врачанското село Нивянин. До късно в петък вечер обаче нямаше подробности точно къде е открита тя. Бурята остави без ток 31 000 клиенти на ЧЕЗ в Северозападна България. В столицата електрозахранването бе прекъснато частично в кварталите "Кремиковци", "Люлин" и "Овча купел". Цяла нощ и през деня аварийни екипи на енергодружеството бяха мобилизирани за отстраняване на авариите. Река Лесковска, която е приток на Искър, отхапа мост край село Батулия. И откъсна връзката със света на още три села в Своге. Водният ад, който изненада хората, започна малко след 19 ч в четвъртък. "И друг път е имало дъждове и са казвали за порои, ама не чакахме потоп", обясни Иван, който останал във вилата си дори и след апокалиптичните прогнози. Питейните водопроводи до Владо Тричков, махала Ромча, селата Луково и Батулия и град Своге бяха прекъснати.

Придошлите води отнесоха два камиона и една кола, както и един стълб на намиращия се край Своге магистрален електропровод. Потопът откъсна седем села в Родопите от останалата част на света. Унищожени са три моста, а хиляди жители на Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово изпаднаха в бедствено положение. Тъй като и в седемте селища няма пътна настилка, до домовете на хората не може да стигне нито линейка, нито пожарна. На повечето места няма и ток. В района е открита и паднала около 8 метра подпорна стена на реката. Мостът над река Първенецка пък е изцяло съборен. Още две мостови съоръжения са срутени. По чудо няма жертви. В момента селата се свързват единствено от малък римски мост. Във Видин също се бориха с потопа. Тревожна нощ са изкарали в село Макреш, където е разрушена цялата пътна мрежа. Едно семейство е било евакуирано заради покачващото се ниво на реката. Няколко часа селото е останало без ток.

"Започналите преди два дни обилни валежи и последвалите ги наводнения взеха 2 жертви", съобщи румънският министър на вътрешните работи Габриел Опреа. Заради наводненията един влак е излязъл от релсите, но жертви или ранени няма, предаде агенция МИА. Общо около 1100 къщи и множество мостове и пътища са разрушени в 63 населени места в страната. В застрашените райони са изпратени 3 хеликоптера, които оказват помощ на бедстващото население заедно с представители на армията. В спасителните операции участват около 2200 жандармеристи, полицаи и пожарникари, съобщава АФП. Това е най-дъждовното лято, регистрирано досега в Румъния.

Силните валежи и последвалите наводнения не отминаха и западната ни съседка. Днес в пет провинции на Сърбия бе обявено извънредно положение, след като водната стихия нанесе големи материални щети на много сгради и инфраструктури. В извънредно положение са Пожаревац, Горещ, Соко Баня, Болевац и Мерведж. По нареждане на МВР местните екипи за извънредни ситуации започнаха работа за защита на населението. В Хърватия днес бе обявен "червен код" за опасност от валежи и наводнения за районите на Лика и Горски Котар в централната и северната част на страната, предаде Танюг. По-късно се очакваше поройните дъждове, придружени с гръмотевици, които от вторник валят над северното Адриатическо крайбрежие, до края на деня да се разпространят из цялата страна.

Ритуален дом приюти 18 души

Бедствено положение обяви кметът на Мездра Иван Аспарухов в късния следобед днес. Минаващата край града река Искър бързо покачва нивото си. Повишават се водите и на река Боденска бара, които вече заляха няколко къщи на ул. "Ал. Стамболийски". През нощта четвъртък срещу петък заради прелялата река Моравишка са били изведени 18 човека от общежития в западната промишлена зона на града. До сутринта са били настанени в ритуалната зала на Мездра. Реката е заляла дворовете на предприятията "Нютекс" и "Леденика". Има отнесени животни и покъщнина". Един от язовирите в района е с непочистен преливник, нивото му се покачва и има опасност от наводнение.

Винят Людмила Живкова за гьола в Батулия

През целия ден в петък пътят към село Батулия остана затворен. Полицаи отклоняваха движението и предупреждаваха шофьорите. Освен заради отхапания участък от моста, на доста места имаше и свлачища. "Людмила Живкова искаше тук да прави езеро, а сега този гьол събира вода при обилни валежи и след това тази стихия се пуска към селото", разказа възрастна жена от местното кафене. Около 14 ч в петък пожарникарите успяха да стигнат до засегната къща в селото, откъдето евакуираха няколко деца и техните родители. Междувременно в другия край на селото десетки хора се стичаха към мястото на падналия мост, за да минат от другата страна и да си купят най-необходимите неща за живот. "Дядо отиде за хляб, че при нас няма да докарат скоро, ама иначе сме добре. Има само паднали камъни и кал по пътя", разказа малката Мария, което чакаше от едната страна на опасния мост. Гражданска защита докараха и две фадроми, които да разчистят гористите местности наоколо, за да може оттам да минават колите.

Рибари бедстваха на остров

Двама рибари, оградени отвсякъде с прииждаща вода при село Боровци, са били спасени, съобщиха от областното управление за пожарна безопасност и защита на населението в Монтана. Екип на службата е успял да стигне до тях с лодка. Други пет екипа са отводнили няколко улици в Монтана, като са отпушили задръстените шахти. От водата са били извадени няколко автомобила.

Гръм събори стълб на пъпа на София

Гръм удари контактно-кабелната мрежа и събори стълб на уличното осветление до кръстовището на Цариградско шосе и "Алея Яворов" в четвъртък вечерта. Районът бързо бе обезопасен и така се предотвратиха по-големи поражения и проблеми с движението. Продължилият повече от 15 часа дъжд в столицата предизвика над 150 сигнала на тел. 112 за наводнени участъци. От четвъртък вечерта през цялата нощ и през деня в петък аварийно-спасителни екипи заедно с пожарната, "Софийска вода" и ВиК отстраняваха пораженията. Пороят заля дворове и улици в "Орландовци", "Нови Искър", кв. "Бенковски", района на болница ИСУЛ. Заради наводнения при гара Искър автобусни линии 8 и 14 са с обходни маршрути. Трамваите бяха блокирани временно в района на "Триъгълника" при надлез "Надежда".

Кметът Йорданка Фандъкова нареди непрекъснати огледи за запушени шахти, паднали клони на дървета, на състоянието на улици и междублокови пространства. Под постоянно наблюдение са и водните обекти, реки и язовири.

Връхлитат ни невиждани бури

Ще бъдем свидетели на екстремни явления, предупреди доц. Корчев

През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления. Това предупреди Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Ще има интензивни валежи, градушки, гръмотевични бури, прогнозира той, цитиран от Фокус. Ученият бе категоричен, че интензивността на екстремните явления е свързана с динамичните климатични промени в глобален и регионален мащаб. "Но това, което повече интересува гражданите на нашата страна - възможно ли е такива екстремни явления да бъдат прогнозирани?", коментира Корчев. "Да, това е възможно. Възможно е и може да стане единствено и само на базата на така наречената радиолокационна информация", посочи той. Според шефа на НИМХ количеството валежи сега не е толкова голямо, но проблемите са свързани със старата канализация, непочистените речни корита и незаконната сеч.
Междувременно синоптиците очакват през следващите няколко дни дъждовете да продължат. В неделя ще има леко затихване на бурите, но от понеделник започват отново и ще продължат до края на седмицата. Дъждовете ще бъдат предимно в западната част от страната. Термометрите ще показват температури между 10 и 30 градуса. За радост на плажуващите времето на морето ще бъде хубаво. Към средата на седмицата обаче се очаква леко заоблачаване и по морето.

Шофьори мамят застрахователите

Собственици за автомобили са недоволни от заплатената им сума за щетите от градушките от страна на застрахователите. За да си осигурят пълното покриване на щетите по автокаското, те обявяват автомобилите си за откраднати, съобщиха от МВР. Вече има случаи на повдигнати обвинения срещу столичани, прибягнали до подобна измама. От СДВР напомнят, че подобни действия се приемат за застрахователна измама и подлежат на наказателна отговорност. За последните две седмици в полицията има заявени общо 8 такива лъжливи кражби. Застрахователните измамници могат да прекарат до 3 години на топло и да заплатят глоба от 100 до 300 лева.

Мълния влезе в къща

Мълнии изпепелиха покриви. Само с уплаха се размина жена от Радомир. В къщата й влязла кълбовидна мълния, която преди това съседите й видели като огнено кълбо. Сериозни щети обаче причини друга мълния, паднала върху триетажна къща в село Кладница. Преди да се намесят огнеборците, са изгорели около 100 кв. м покривна конструкция и таванският етаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай