Биячите на Еци: Милост, съжаляваме!

Биячите на Еци: Милост, съжаляваме! | StandartNews.com

Детето не бива да се отделя от майка си, смята вицепремиерът Ивайло Калфин

"Съжаляваме!" - казаха днес в съда Патрик и Александър, биячите на 3-годишния Еци. "Искам да бъда оправдан. Няма да се укрия, добър ученик съм, родителите ми не са ме лишавали от нищо", заяви пред магистратите 18-годишният Патрик Първев. Той и връстникът му Александър Донков остават окончателно в ареста, реши обаче вчера състав на Софийския апелативен съд. Магистратите прецениха, че макар и косвени, доказателствата срещу 18-годишните момчета са

достатъчни за постоянното им задържане

под стража. Съдът се базира на медицинските експертизи, които показват, че момченцето е било с тежка черепно-мозъчна травма, която без лекарска намеса е щяла да доведе до смъртта му. "Искам да кажа, че много съжалявам за случилото се с детенцето", каза в последната си дума към съда Александър Донков.

3-годишният Христо бе приет на 20 юли в "Пирогов" с мозъчен кръвоизлив и множество други наранявания. Детето бе на апаратно дишане, в медикаментозна кома и в продължение на няколко дни лекарите в "Пирогов" се бореха за живота му. Установено бе, че то е пребито от двамата си гледачи - 18-годишните Александър Донов и Патрик Първев.

Съдебномедицинска експертиза показа многобройни увреждания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни преди Христо да влезе в болница. За щастие, момченцето излезе от кома и състоянието му се подобрява, но все още е на лечение в "Пирогов". От събраните доказателства до момента става ясно, че малкият Христо е бил системно малтретиран от момчетата и то - с удоволствие.

Патрик поиска думата от съда и в кратко изявление разказа къде живее и че не е имал неприятности със закона досега. Разследващите преувеличават вината на Първев, категоричен беше и адвокатът на момчето Георги Георгиев. Той се мотивира, че Патрик не е бил постоянно с детето, отивал е и си е тръгвал от жилището, приспивал е 3-годишния Христо и е чакал приятеля си. Георгиев поиска от съда по-лека мярка за своя клиент. За същото призова и адвокатът на другия задържан, Александър Донков - Владимир Велевски. Той допълни, че няма доказателства, че двамата младежи са искали да убият малкия Христо, а неговият клиент няма да се укрие или да извърши друго престъпление.

"Не бива 3-годишният Христо, който бе жестоко пребит от "бавачките си", да бъде отделян от майка му", каза пък социалният министър Ивайло Калфин пред бТВ.

Невена три дни не се е хранила

изобщо, докато Еци не е отворил очички, разказа нейната приятелка Ирина Димитрова във "Фейсбук". "Христо се държи добре, усмихва се и казва само любими думички мама, папа, торта... Това е добър знак, че няма лоши спомени. Дано да е все така! Не е пуснал мама да си ходи, като е свършило времето за свиждане. Все още е в реанимацията. Да не спираме да изпращаме позитивна енергия! Подаръчетата са до главичката на Еци, а днес Неви купи играчка за неговото приятелче по легло! Ето това е тя! Също така е изключително благодарна на всички лекари, които се грижат за детето й! Каза, че са невероятно мили и всеотдайни хора!", споделя още Димитрова. А Невена вече плаче не само от тревога, но и от благодарност - трогната, че има толкова добри, безкористни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай