Чудесата на Светия кръст

Чудесата на Светия кръст | StandartNews.com

 

Константин го видял като знамение в небето, император Ираклий го спасил от персийски плен

Царица Елена намерила зарития от неверниците гроб на Спасителя и светинята в него


Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.
Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: 1. Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; 2. Намирането на светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.

В началото на IV век няколко съуправители разделили територията на Римската империя. Максентий управлявал Италия със столицата Рим. Той бил жесток тиранин. Римляните потърсили помощ срещу него от Константин, под чиято власт се намирали земите на днешните държави Англия, Франция и Испания.
През октомври 312 г. Константин потеглил с войските си към Рим. Той чувствал, че му е нужна помощ от небето. Обхванат от тревога, не знаел как да се моли. И Бог му помогнал с чудно видение. Константин видял на небето сияещ кръст и над него надпис: "С това ще победиш"! През нощта Сам Господ Иисус Христос се явил насън на Константин и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръст на щитовете и шлемовете на войниците. Константин изпълнил заповедта. Повикал войници християни и ги запитал какво значат тези видения. Те му отговорили, че Иисус Христос е Единородният Син на истинския Бог, че е слязъл на земята да спаси човеците и че кръстът е знак за победа над смъртта и символ на безсмъртие. Оттогава Константин започнал да почита истинския Бог. Със силата на Кръста той освободил Рим, а тиранинът Максентий се удавил в Тибър. Константин разбрал, че победата му е дадена от Господа. Затова, когато по-късно му издигнали статуя, заповядал да поставят в ръката й копие във вид на кръст и да напишат думи: "С това знаме освободих този град от игото на тиранина". Константин приел християнската вяра, а майка му - царица Елена, била вече християнка.
Св. Елена отишла в Палестина, за да види страната, гдето живял и страдал Спасителят. Езичници и евреи, от омраза към християните, били затрупали с пръст пещерата на Гроба Господен и поставили над нея идолско капище. Изображения на езически богове били дигнати и над Голгота, и над Витлеемската пещера. Св. Елена заповядала да разрушат капището, да съборят идолите и да разкопаят пещерата на светия Гроб. Близо до нея Константин изградил храм в чест на Христовото Възкресение. Църкви били издигнати също на Елеонската планина, над Витлеемската пещера. Св. Елена пожелала да открие самия Кръст, на който бил разпънат Спасителят. След дълги издирвания били намерени трите кръста, зарити в земята. Но как да узнае кой е бил на Спасителя? Кръстовете били допрени до болна жена. Щом се допрял до нея Христовият кръст, тя оздравяла. Умрял човек, когото носели към гробището, възкръснал. Тези чудеса разрешили всички съмнения. Архиепископ Макарий въздигнал високо кръста, та целият народ да го види и да му се поклони. Християните се покланяли ниско и възклицавали: "Господи, помилуй!"
Множество езичници и юдеи повярвали в Христа.
Това станало в 326 г.
Св. Елена взела със себе си в дар за своя син част от светия Кръст и намерените при него гвоздеи, които някога са били забити в ръцете и нозете на Богочовека. Останалата част от Кръста, сложена в сребърен ковчег, се пазела в йерусалимския храм "Възкресение Христово". В 614 г. персийският цар Хозрой превзел Йерусалим, разрушил църквите и отнесъл всички скъпоценности. Между задигнатите светини бил и животворящият Господен Кръст. 14 г. по-късно император Ираклий възвърнал светинята в Йерусалим. Християните, начело с Йерусалимския патриарх Захарий, с палмови клонки в ръце излезли на Елеонската планина да посрещнат светия Кръст. Императорът бил облечен в разкошни царски дрехи. Като се приближил до Йерусалим, той поискал да носи сам Кръста. Но когато трябвало да мине през портите на Голгота, Кръстът бил задържан от невидима божествена сила. Патриарх Захарий видял ангел Господен на портите, който му казал: "Не тъй нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите!" След като патриархът му казал, императорът веднага облякъл прости дрехи. С непокрита глава и бос, внесъл в църквата Кръста Господен. Патриархът го поставил на предишното му място за радост и утеха на целия християнски свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай