Данък куртизанка

Данък куртизанка | StandartNews.com

Шефът на "Сигма" прибирал 5000 лв. десятък от рушвети

Данък "куртизанка" събирал арестуваният шеф на "Сигма" Ивайло Василев. Ченгетата на мотори всеки месец му се отчитали с по 200 лв. десятък от събраните подкупи. "Това не е черешова градина. Като берете, трябва да оставяте и по нещо за мен!", казвал полицейският шеф на подчинените си. И така месечно си докарвал по 5 бона от "данъка".
Полицаите на мотори редовно рекетирали жриците на любовта на къмпинг "Враня".

Сделката била: "Дай пари и няма да те закачам!". А ако сварели някоя от проститутките с клиент, ченгетата изнудвали и него за рушвет. От корумпираните мотористи с пагони пропищели и шофьори. "Сигма" бръмчали с моторите из цяла София и прибирали по 20 лв. от сгафилите на пътя.

Началникът на моторизираното звено "Сигма" е успял да превърне полицейската структура в криминална и по този начин си е докарвал допълнително доходи. Това стана ясно по време на разглеждането на мярката му за неотклонение в специализирания наказателен съд. Ивайло Василев и шестима от подчинените му са заловени след разследване на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР. От него става ясно, че ченгетата бръмчали с моторите си из цяла София, спирали са различни автомобили и са притискали шофьорите да им дават подкупи, за да не ги санкционират по Закона за движение по пътищата. Обикновено са прибирали по 20 лева от всеки спрян шофьор. Освен това са посещавали проститутките на къмпинг "Враня", от които са прибирали пари, за да не ги притесняват и те да могат да обслужват клиенти, а отделно, ако ги заловели с клиент, рекетирали и него, за да си няма проблеми със закона.

Повечето свидетели по делото са служители

на моторизираното звено "Сигма". Показания са дали и няколко от рекетираните шофьори, както и 3 проститутки.
Според данните на свидетелите Василев лично е разпореждал кой от подчинените му къде да патрулира, каква дейност да извършва, а след приключване на дежурството е трябвало да отчита парите, които е спечелил от изнудването на нарушителите на пътя. За да могат останалите полицаи от "Сигма" необезпокоявани да прибират рушвети за себе си, Василев искал от всеки един от тях месечно да му превежда по 200 лева. Парите прибирал служителят на "Сигма" Георги Божилов. Самият Василев им казвал: Това не е черешова градина и

като берете, трябва да оставяте и по нещо за мен

Така месечно моторизираните полицаи и началникът им са си докарвали печалба от по 5000 лева.
Прокуратурата, освен с признания, разполага и с подслушани телефонни разговори, както и с показания на двама анонимни свидетели, които са също служители на "Сигма". Разследването е започнало от март 2013 г., а основният оперативен работник по него е Александър Митов. Той твърди, че престъпната дейност е била извършвана през периода от януари 2013 до юли 2014 г. Освен Василев с обвинения са и 6 от подчинените му, които са отказали да дадат показания срещу него. За тях прокуратурата наложи мерки за неотклонение "парична гаранция" от по 500 лева. За Василев искането е той да бъде оставен за постоянно в ареста, тъй като има опасност да повлияе на свидетелите.
В съда постъпи жалба и от един от свидетелите, който е полицай от "Сигма" и твърди, че на чистачките на автомобила му е била

поставена заплашителна бележка

По информация на "Стандарт" Василев е бил гласен за повишение и е трябвало да стане зам.-началник на Столичната дирекция на вътрешните работи. Затова и е тръгнала проверка, която да установи как се справя с работата му, но впоследствие се разбрало, че вече тече проверка от "Вътрешна сигурност", в която има данни за извършени престъпления и те са били предадени на специализираната прокуратура.

След като прецени всички доказателства от материалите по делото, специализираният наказателен съд взе решение да остави Василев в ареста. Той има право да обжалва пред специализирания апелативен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай