Даниела се бори да си върне децата

Даниела се бори да си върне децата | StandartNews.com

Социалните дадоха малчуганите на приемни семейства, те прибират по 500 лв. Имам нужда от помощ, казва младата жена

 

"Няма да спра да се боря за моите три деца. Нищо друго не ме интересува. Това е най-важното нещо в живота ми". Тази почти клетва изрича пред "Стандарт" 25-годишната Даниела Колева от Сливен.

Неотдавна тя остана без трите си деца, след като те й бяха отнети от държавата. В края на миналата година се оказа, че Даниела живее в склад за мебели, няма никакви доходи и на практика не може да се грижи за 5-годишния си син Едуард, неговото братче Васил, който е на 4 години и малката Станимира на година и половина.

Социалните работници изпратиха трите деца в различни приемни семейства. За грижите всяко от тях ще получава по около 500 лв. на месец.

Социалните твърдят, че Даниела сама е подписала декларация, че не може да се грижи за малките. "Такъв е законът. Това е правен парадокс. Социални грижи можеха да дадат на майката средствата, с които тя ще отглежда безпроблемно децата си", казват от адвокатска кантора "Петър Николов и Мартин Пеев", които безплатно помагат на майката да си върне децата.

На Даниела предстои да докаже на съда, че може да си гледа децатаи те да й бъдат върнати.
 

"Няма черно и бяло. Сега уж общината ми помага, чакам същото да стори и държавата. Но толкова съм се напатила от тях, че просто не им вярвам. Дано се лъжа. Същото е и с медиите. След като се вдигна шумът, много хора от цялата страна поискаха да ми помогнат. Последно обаче се появи репортаж, който казваше, че всичко при мен е оправено, децата са заедно с майка си, имаме жилище, а аз имам работа и хората се отдръпнаха. На практика това не е така", казва Даниела.

Младата жена наистина има работа. Община Сливен съдейства и Даниела от месец работи в старческия дом в града под Сините камъни.

"Санитарка съм и получавам минималната заплата. Това ще рече чисти малко над 300 лева. Точно толкова - 300 лева, ми е наемът, който плащам за обзаведено жилище в квартал "Дружба". Наех апартамента, защото социалните искаха децата да имат всички условия. Добре е, че наемът ми се поема от една добра жена от Добрич и тя го плаща. За мен остава да се оправям с тока и водата. Надявам се да се справя", казва Даниела.

Тя очаква общинско жилище. От кметството в Сливен вече са я уверили, че ще получи такова, но в момента трябвало да се ремонтира. "Очаквам това да стане до месец-два. След това обаче ще трябва обзавеждане и отново ще разчитам на помощ от добри хора. Затова на този етап мога да кажа, че имам нужда от финансова помощ. Твърдо съм решена обаче да си върна децата. Затова моите адвокати вече направиха постъпки в съда. Те обаче ми обясниха, че е по-добре социалните да заведат делото, за да стане по-бързо. Ако те не го направят, аз ще си ги поискам официално и макар и по-бавно, съм сигурна, че ще си ги получа, защото съм майка, която обича своите деца и се грижи за тях", категорична е Даниела Колева.

Тя е прекарала най-щастливите си Коледа и Нова година преди броени седмици. "Социалните ми дадоха децата за Коледа. За Нова година ми обясниха, че не може, но го правят, защото Васил има имен ден. Беше наистина много вълнуващо да сме всички заедно. Самите деца ме питат кога най-после ще бъдем за постоянно събрани и няма да ходят при приемни семейства. Мисля, че те разбират и чувстват майчината любов", казва Даниела.

В момента тя има право да вижда дечицата си два пъти месечно. "Тази сутрин ги върнах в приемните им семейства и в момента ми е доста криво. Ще ги видя едва след 12 дни. Броя дните и се надявам да минат по-бързо", казва майката.

 

Трябва да се помага
на истинските родители

Мартин Пеев,
адвокат

- Адвокат Пеев, каква е реално възможността Даниела да си върне децата?
- Жената трябва да има първо, работа, за да ги издържа някак си, второ - жилище, за да има къде да ги отглежда. Започнали сме да действаме по този въпрос. Тя има работа в момента, живее под наем, но в скоро време и общинско ще има. Колегата е пуснал молбите. Пуснах сигнала до ДАЗД за проверка, а колегата Николов се грижи за гражданските дела.
- Защо се получава така - плащат на приемни семейства да гледат децата, тези пари не могат ли да се дадат на майката?
- Такъв е законът. Отива социалният работник, той сам преценява, че децата живеят в рискови условия, пише се един доклад и въз основа на него ги настаняват в приемни семейства. Като напишат, че майката не може да полага грижи за тях и има рискови фактори, се настаняват чрез съда в приемни семейства. Според мен по-добре е да се помогне на родителя, вместо да се разделят децата от майката. Това е абсолютен парадокс. Вместо да ги дадат на майката, да осигурят жилище, те ги дават на чужди хора, разделят децата от семейството и после самите деца се травмират по този начин, докато ги върнат на майката. Започват работа с психолози. За мен това е безмислено.
- Колко време по принцип ще отнеме това дело?
- Зависи колко бързо ще го насрочат. Няколко месеца предполагам.
- Вярно ли е, че защитавате безплатно жената?
- Като адвокати имаме право да защитаваме безплатно лица, които са в крайно тежко положение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай