Дилма раздели бразилците у нас

Дилма раздели бразилците у нас | StandartNews.com

Корупционни скандали помрачиха харизмата й на нестандартен политик

Дилма Русеф, бразилката с български корени, удържа трудна победа на президентските избори в неделя. Едва 3% е разликата в битката с опонента й Аесио Невеш, като 51,64 на сто от бразилците й гласуваха доверие за втори пореден мандат. През лятото, когато светът бе футбол, бразилската общност у нас смяташе, че бъдещето на Дилма се решава на терена. Повечето от тях бяха убедени, че поражение на Селесао на Световното ще доведе до загуба на Дилма на вота през октомври. В крайна сметка, Бразилия стигна до полуфинал. Класира се на четвърто място, като едва ли ще забрави мача с Германия, завършил 7:1, но не в нейна полза. Три месеца по-късно Дилма спечели изборите, но трудно. Бразилците в България не можаха да гласуват, защото общността не наброява необходимите 45 души за отварянето на секция. Въпреки това не останаха безразлични към президентския вот в родината и на драго сърце коментираха пред "Стандарт" изборния резултат.


Със същата страст, с която следяха мачовете от Световното, бразилците у нас коментираха резултати от изборите. И, докато през лятото бяха единни, че Бразилия ще стане шампион, крехката победа на Дилма Русеф бе посрещната по различен начин. Преди 4 г. бразилската общност у нас беше изпълнена с ентусиазъм, когато жената с български произход надделя в президентската надпревара. На прага на втория й мандат обаче нещата стоят по друг начин. "Не съм доволна от преизбирането на Дилма. Вторият мандат по принцип не е здравословен за демокрацията", казва младата Катрин Фехарис, която е съпруга на футболист. Жената признава, че на предишните избори е симпатизирала на Русеф, но в момента е разочарована от управлението й. По думите й

Партията на трудещите се не заслужава името си

защото не се грижи за работниците и обикновените хора. Катрин като цяло смята, че корупцията е пропила политическата класа в Бразилия. Жената не вярва на обещанията на Дилма, която след победата си даде дума да се бори безкомпромисно с рушветите.

Именно корупционните скандали през първия мандат на Дилма Русеф са разочаровали Росанжела Свиерковски, която обаче твърди, че и без тях не подкрепя първата жена президент. "Дори и да ги нямаше тези скандали, бих гласувала за другия кандидат, защото се нуждаем от промяна. 12 г. на власт е една и съща партия", казва Росанжела, която обаче не омаловажава успехите на управлението на Партията на трудещите се. "Те направиха много, което е безспорно.

Вдигнаха 3 пъти минималната заплата

без да предизвикат инфлация, а това си е голямо постижение. Социалните програми дадоха своите плодове и затова партията разчита много на подкрепата на бедните", добавя тя. Според нея преди 4 г. Дилма се е радвала на голяма подкрепа, защото не е типичният политик. Фактът, че е жена, също е бил в нейна полза. "Днес обаче крехката победа на изборите не е в нейна полза. Никога на избори не сме имали такъв резултат с минимална разлика", казва Росанжела.
"През първия мандат Дилма беше добра за някои, но не толкова добра за останалите. Колкото и странно да звучи, нейната партия получи подкрепата на най-бедните и на най-богатите. Средната класа беше на друга позиция. Банките никога не са имали толкова големи приходи, колкото сега", казва от своя страна Фредерико Борето. Мъжът е изненадан от преизбирането на Дилма, но пък за сметка на това - приятно. На обратното мнение е Едсон до Бонфим, чиито предпочитания са към Аесио Невеш, внук на бивш бразилски президент. Едсон също е сред разочарованите от новия стар президент. "Дилма

не мисли за хората, а само говори

На всичкото отгоре говори едно и също", казва той. В речта си, след като бе преизбрана, Дилма обеща на бразилците да бъде по-добър президент, отколкото е била. Едсон обаче, който живее от дълги години в България, е скептичен към обещанието й и убеден, че нищо не би се променило.
Не така мисли музикантката Нара Васконселос. Тя е уверена, че Дилма ще бъде по-добра във всичко през следващите 4 г. "Намира се в некомфортна ситуация и й предстои много работа. Тя ще бъде по-добра, защото просто няма избор", смята Нара. Музикантката казва, че е оптимистка за бъдещето на Бразилия, макар че

се опасява от опити за импийчмънт

предвид малката разлика в изборния резултат. "Каза, че ще е по-добър президент, защото опозицията набра сила и затова Дилма е принудена да води диалог, трябва да бъде по-добра. Фактът, че предизвиква дискусия, е най-големият й успех", добавя Фредерико.

"В историята крехките победи на изборите по-често водят до най-големите и най-бързите промени, отколкото убедителните" - думите са на Дилма Русеф. Дали е права, ще покаже времето, а бразилците в България са оптимисти за бъдещето на страната си. "Просто така сме устроени", обобщава Нара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай