Етажната собственост е длъжна да монтира сигнални устройства в асансьорите

Снимка: БГНЕС архив

Етажната собственост е длъжна да монтира сигнални устройства в асансьорите | StandartNews.com

Все още съществуват асансьори, на които не са монтирани известяващи устройства. Имаше гратисен срок, който беше даден на живущите да осигурят устройства за двустранна комуникация, но, за съжаление, няма 100% реализация на това изискване, въведено през 2014 година, а крайният му срок беше 2016 година. Това каза Емануела Фролошка, учредител и изпълнителен директор на Фондация "Асансьорна безопасност" в интервю за БНР във връзка с вчерашния инцидент, при който загина 10-годишно дете.

Не е ясно какъв е броят на асансьорите в страната, които не изпълняват изискването за работеща система за известяване, както и дали има спрени асансьори, които не изпълняват изискването. Фролошка уточни, че етажната собственост е тази, която трябва да осигури възможността за монтаж на известяващите устройства: „Няма кой друг да плати за подобно нещо, при положение че самото съоръжение е собственост на етажната собственост и всички ние, като живущи и ползватели на асансьор, би трябвало да го третираме като съоръжение, за което носим отговорност".

Фролошка обясни, че цената на известяващото устройство е около 350 лева: „Това е сума, която се заплаща еднократно и от там нататък се поставят предплатени карти. Факт е, че имаше и доста невероятни легенди, които се носеха в пространството, че сметката щяла да набъбне до 1200 лева. Всъщност проблемът произтече от това, че нямаше толкова широка информираност на населението относно това какви са тези устройства, защо са необходими и какво би струвало на етажната собственост да ги поддържа. Една информационна кампания щеше да заглуши всички легенди, които излязоха в общественото пространство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай