Евростат: Всяко трето домакинство в България се състои от един член

Евростат: Всяко трето домакинство в България се състои от един член | StandartNews.com

Около 33 на сто от българските домакинства, или почти всяко трето домакинство у нас, се състои от самотен българин, показват данни от анализ на Евростат за процента на самотните домакинства в ЕС през 2017 г.

Подобна тенденция се наблюдава в целия Европейски съюз - почти една трета от домакинствата там са били от възрастен човек без деца, отчита анализът. Според данни от последното преброяване на НСИ - у нас има тенденция към увеличаване на броя на едночленните домакинства. През 2001 г. те са били около 660 хиляди, през 2011 г. - около 900 хиляди, а днес надхвърлят 1 милион от общо близо 3 милиона домакинства у нас. Най-голям е бил относителният дял на едночленните домакинства в област Велико Търново - 38 на сто и София-град - около 36 на сто. Най-малко едночленни домакинства са регистрирани в област Кърджали - около 22 процента.

Половината от едночленните домакинства у нас се състоят от неработещи лица или пенсионери. Домакинствата с 1 пенсионер са позиционирани около 46 на сто в градовете и около 72 процента - в селата. Големият брой едночленни домакинства, състоящи се от едно лице на 65 и повече години поражда и редица сериозни проблеми в обществото ни, свързани с разкриването на служби за социално и здравно подпомагане на тази категория домакинства. Освен това приблизително във всяко 12-то едночленно домакинство у нас - лицето е с намалена работоспособност или признато трайно увреждани, сочат данните на НСИ.

Последните статистически данни за размера на домакинствата в ЕС показват, че през 2017 г. около една трета от домакинствата в държавите-членки са били от един възрастен без деца или всяко трето домакинство в ЕС е било на самотен европеец. Най-висок е бил делът на самотните едночленни домакинства в Швеция - над 50 процента. Домакинствата от едно лице в Дания, Германия, Литва, Финландия и Естония съставляват между 40 и 45 процента от домакинствата в съответните страни. Най-нисък е бил делът на едночленните домакинства в Малта - под 20 процента.

Страни с нисък дял на едночленните домакинства са още Португалия, Хърватия и Словакия - по 23 на сто, Полша - 24 на сто, Кипър - 25 на сто и др. Според данните на европейската статистика през 2017 г. в ЕС е имало над 220 милиона домакинства, като 33 процента от тях са били от едно лице, което представлява и най-често срещаният вид домакинство в ЕС. Следващата конфигурация на вид домакинство в ЕС е двойка без деца - около 25 процента от всички домакинства в ЕС. Третият най-често срещан вид домакинство в ЕС се състои от "двойка с деца", от които през 2017 г. в ЕС е имало 44,3 милиона или 20 процента от всички частни домакинства, отчита Евростат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай