Грипът затвори болниците в Пловдив

Грипът затвори болниците в Пловдив | StandartNews.com

Грипната епидемия чука на вратата. Очаква се тя да бъде обявена до края на месеца. Свижданията в пловдивските болници, плановите операции, детските и женските консултации са прекратени заради грипа, стана ясно вчера от писмо на Регионалната здравна инспекция, изпратено до лекари, учители и общинари.

Градът под тепетата все още не е под карантина, но се очаква това да стане в следващите седмици. Напълно възможно е скоро да бъде обявена и грипна ваканция. В момента заболелите пловдивчани са 122 на 10 000, при средно за страната 119 на 10 000. Най-засегнати са децата във възрастовите групи от 0 до 4 години, както и от 5 до 14 години, отчитат медиците. Огромни опашки има пред повечето кабинети на общопрактикуващи лекари.

Перник също е пред грипна епидемия, предупредиха от Регионалната здравна инспекция в града. За първите седем дни на януари е регистрирана заболеваемост от 209.15 на хиляда, при средна от 94.85. Повече от три пъти са се увеличили болните от остри респираторни заболявания. Броят им е скочил от 45 на 155 случая. Заболеваемостта е двойно по-голяма от средната за страната. В училищата болните деца непрекъснато се увеличават. Обстановката се следи ежедневно. Най рисковите групи са най-малките деца и учениците.

Грипът започва с внезапна много висока температура от 39-40 градуса. Придружен е от болки в мускулите и ставите по цялото тяло, болки в гърлото, затруднено дишане. За да отмине по-бързо, джипитата препоръчват болните да останат в леглото поне 4-5 дни.

Лекарите припомнят, че добрата профилактика е един от основните начини, които предпазват от грипна зараза.

Наред с почивката, приемането на здравословна храна и достатъчно течности по време на грипния сезон е нужно да се внимава повече с кого и как разговаряме и в какви помещения седим. Заради студеното време често много хора се събират на едно място, стаите не се проветряват и това позволява на грипа по-бързо и лесно да се разпространи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай