Хампарцумян: КТБ е като Франкенщайн

Хампарцумян: КТБ е като Франкенщайн | StandartNews.com

Задължение на държавата е да защити влоговете до 100 000 евро, каза шефът на АББ

Трябва да се фокусираме по-скоро върху разбирането на доста сложните причинно-следствени връзки, които са се развивали през времето, довели до създаването на този "Франкенщайн". Това заяви по темата за кризата с КТБ главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк", председател на Асоциацията на банките в България (АББ) Левон Хампарцумян пред радио К2. "Франкенщайн е създаден с добри намерения, ако си спомняте приказката", вметна банкерът. "Решението какво да се прави с КТБ, по дефиниция се взима от БНБ. Това е, така е наредена държавата. Решенията за даване на лиценз, взимане на лиценз", посочи Хампарцумян. Той припомни, че задължението на държавата е да защити влоговете до 100 000 евро.

"Фондът за застраховка на депозитите е само инструмент, т.е. дали има 5 лева или 5 милиарда лева, няма абсолютно никакво значение. Има държави в Европейския съюз, които нямат такива фондове. Има други институции, които имат тази, това задължение", каза председателят на АББ.

И допълни, че задължението на държавата да покрие загубата от несъстоятелност на една банка е факт. "На БНБ законът й казва кой капитал е отрицателен, в 5-дневен срок трябва да вземете лиценза, т.е. БНБ при отрицателен капитал няма как да вземе решение за оздравяване", посочи Хампарцумян.

На въпрос злоупотребявал ли е Цветан Василев с правата си на мажоритарен собственик, банкерът отговори: "Късичкият отговор е най-вероятно да". И уточни: "Базирано на това, какво са написали три одиторски фирми в докладите си и това са практики, които в никакъв случай не биха могли да попадат в сферата на тези, които регулации изискват на добрите банкови практики".

И правосъдният министър поиска сметките от КТБ

Осветяването на публичните личности с депозити и кредити в КТБ не е достатъчно. Това обяви служебният правосъден министър Христо Иванов по Дарик радио. И допълни, че подкрепя изваждането наяве на имената на политици и офшорки с кредити и депозити в Корпоративна търговска банка, както предвижда законопроектът на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. "Това обаче трябва да стане по добре премислен начин. Не е достатъчно просто да вадим имената, наяве трябва да излезе целият модел "КТБ" и то не само в банков аспект. Имената се забравят, остават в миналото, но механизмите се запазват и еволюират. Като гледаме ставащото с КТБ, правим паралели с банковата криза от 90-те и те не са икономически", заяви Христо Иванов.

БСП иска изплащане на гарантираните депозити
Червените отлагат ремонта на върха на "Позитано"

В Централната банка има над 4 млрд. средства, те са извън паричния съвет, извън Управление "Емисионно", което поддържа стабилността на лева, те са в Управление "Банково" и смятам, че спокойно в този момент могат да подпомогнат изплащането на гарантираните от закона депозити. Това заяви пред БНР лидерът на БСП Михаил Миков.

Той уточни, че въпросните 4 млрд. са българската държава, но под прякото управление на Народната банка. "Там е резервът, който ще позволи да не се увеличава дефицитът, да не се натоварва бюджетът, защото увеличението на дефицита може да доведе до други последици", каза лидерът на БСП. "Не съм видял проекта на закон на Цонев и Пеевски. Ако законът е да се осветли персоналният елемент на случая "КТБ", аз съм "за", допълни Миков. И уточни: "Ако става въпрос ние да променяме ад хок правилата по отношение процедурите за ликвидация, по отношение на други механизми, смятам, че не трябва да правим някакви промени".

Лидерът на БСП коментира и днешния пленум на партията, като даде да се разбере, че няма да се обсъждат промени в Изпълнителното бюро.

"Етапно ще запозная Националния съвет с оценката на политическата ситуация, нейното развитие, ще изпълним по устав процедурите, свързани с излъчване на наши представители в НС, зам.-председател", каза Миков. И заключи: "Няма някаква драма в дневния ред на заседанието. Това е едно делово работно заседание". По-рано говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов заяви, че промени в ИБ на БСП ще има, след като приключат заседанията на общинските и на областните съвети и се очаква това да стане до края на месеца. "Националният съвет на БСП е мястото за решаването на вътрешнопартийните проблеми, а не в медиите", отбеляза Мерджанов. Следващият пленум на червените се предвижда за средата на ноември, уточниха от "Позитано" 20.

Имам надежда в Миков
Румен Овчаров

Доста време съм в политиката и все още имам надежда, че Михаил Миков може да промени партията. Винаги съм смятал, че БСП е изправена пред пропаст, която я разделя от доверието на избирателите. Ако мислим, че проблем на БСП е само да заменим едни послушни хора или една послушна клиентела, която досега е стояла от лявата и от дясната страна на Станишев и се е съгласявала с всичко, което той е правил с една друга малко по-шумна и малко по-млада клиентела, която ще слугува на същите кукловоди, ние на практика не правим нищо, затова не гледам сериозно на медийните престрелки на съпартийци.
(Пред bTV)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай