Харчим все повече за почистване и охрана

Харчим все повече за почистване и охрана | StandartNews.com

Все повече се увеличава оборотът в дейностите, свързани с охрана и почистване. През второто тримесечие на годината спрямо предходното ръст при тях е отчетен съответно със 7,1% и 6,8%. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Има намаление в оборота от рекламна дейност и проучване на пазара – с 6,1 на сто, показва информацията на тримесечна дейност. Спадът е с 10% спрямо април-юни на 2013 г.

През второто тримесечие на тази година общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" се увеличава с 1,7% спрямо предходното тримесечие. Най-голям ръст има при складиране и обработка на товари – 4,6%, докато спад е регистриран при воден транспорт – с 5,4 на сто, и при пощенските и куриерските услуги – с 3%, показват още данните на НСИ.

Общият индекс на годишна база в този сектор бележи ръст от 13,4 на сто. Най-голямо увеличение има при оборота от складиране и обработка на товари – с 24%. Продължава тенденцията на намаление при оборота от воден транспорт – 43,8%

В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" оборотът намалява с 1,4 на сто на тримесечна база. Най-голям спад има при дейностите по производството на филми и тв предавания, издаване на музика – с 3,6 на сто. Слабо увеличение се наблюдава при издателската дейност – с 0,6%.

Спрямо година по-рано в същия сектор оборотът се увеличава с 0,3 на сто. Най-висок ръст е отбелязан при дейност „Информационни услуги" - с 21,1%. Намаление се наблюдава в „Далекосъобщения" и „Издателска дейност", съответно с 8,1 и %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай