Хилари Клинтън впечатлена от Боянската църва

Хилари Клинтън впечатлена от Боянската църва | StandartNews.com

София. Американците са най-старата съвременна демокрация в света. Но иначе са млада нация - най-старата запазена сграда там е от ХVII век. Затова мадам Хилари Клинтън нямаше как да не бъде възхитена от Боянската църква, чиито стенописи предхождат тези на Джото, Чимабуе, Сасета и другите титани на ранния Ренесанс с поне половин век. Това с основание прави Боянската църква най-известният български културен паметник. Който неслучайно е филиал на Националния исторически музей. Освен ежедневните си грижи петимата сътрудници, които се грижат за средновековния уникат, имат и още една - да посрещат високи гости. Причината - Боянската църква е задължителна част от протокола на МВнР.

"Пред гения на Боянския майстор са се прекланяли и принц Чарлз, и Лора Буш" - разказва началникът на музея Мариана Трифонова. - А сега посрещнахме и Хилари Клинтън. Тя е юрист по образование, но определено мога да кажа, че има афинитет към средновековното изкуство - хвали я Трифонова. - Често пъти любители в дадена област стават по-добри познавачи от професионалистите. И се получи един изключително приятен диалог, а не формалната екскурзоводска беседа - разказа още шефката на музея. - Хилари непрекъснато

задавеше въпроси и изказваше мнения

ползвайки и специфична изкуствоведческа терминология. Явно не става въпрос за протоколна вежливост, а за задълбочени интереси в тази област", категорична е Трифонова. Според нея най-голямо впечатление на държавния секретар на САЩ е направила композицията "Малкият Христос и Богородица". А освен нея и различните изображения на свети Николай, който заедно със свети Пантелеймон е храмовият светец-покровител. Оказало се, че мадам Клинтън има особен интерес към него и познава в детайли житието му. Силно я впечатлили и запазените подписи на майсторите на тези шедьоври - Василие и Димитрие. Хилари била категорична, че Боянската църква трябва да се познава от колкото се може повече хора. А възхитата си от паметника на културата изразила само с едно изречение в книгата за гости:

Какво чудесно национално съкровище!

След визитата й в Бояна са сигурни, че задокеанските туристи, които ще дойдат да се преклонят пред гения на българските средновековни художници, ще нараснат в пъти, а не в проценти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай