Хора с увреждания: Ние да сме щастливи, а не кокошките

Хора с увреждания: Ние да сме щастливи, а не кокошките | StandartNews.com

„Предпочитам аз да съм щастлива, а кокошката да е нещастна". Така жена с 35 г. стаж и две висши образования, която получава 250 лева пенсия, резюмира казуса с „щастливите брюкселски кокошки, коментирайки недостатъчните средства за нормален живот на хората с увреждания у нас.

Тя бе сред участниците в последната от трите срещи-дискусии с представители на регионалната организация „Св. София" към Съюза на инвалидите в България. Във форума, който се проведе в Рударци, участваха председателите на 32-те районни дружества и клубове. „Света София" обединява над 2 000 души със зрителни, слухови, опорно-двигателни и други увреждания на територията на София и околните кметства.

Символичен домакин бе журналистическата асоциация АБУЖЕТ. Целта на проекта „Европейска интеграция за уязвими групи софиянци" е да включи и хората с увреждания в общественото обсъждане на бг председателството на Съвета на ЕС и да предостави компетентна информация за европейските социални политики и инициативи в полза на хората с увреждания.

Юристът Пламен Абровски представи информация за същността и важността на Председателството за страната ни. Особено интересно за хората с увреждания беше изложението на доц. Морис Гринберг, преподавател по когнитивни науки в НБУ, председател на фондация "АСИСТ - помагащи технологии". Той координира дейността на фондацията по една революционна в световен мащаб разработка. Целта е хората с тежки физически увреждания, които вече използват системи за помощ чрез компютър, да повишат ефективността им, за да имат по-голяма възможност за развитие и себереализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай