Храмът в Старосел грейна с ново лице

Масони дариха на община Хисар декор за светилището

Храмът в Старосел грейна с ново лице | StandartNews.com

Храмът светилище край Старосел грейна с нова фасада. Проектът, изработването, монтажът и материалите са дарение от благотворителния фонд на Обединената Велика Ложа на България (ОВЛБ). Предишният външен вид на един от най-знаковите ни археологически обекти бе повече от окаян, коментираха местните. От няколко дни входът на тракийското светилище е коренно променен с инициативата на братята зидари.

В художествената идея на проекта е заложено да се акцентира върху камъка, от който са съградени основите на храма, каза пред "Стандарт" Красимир Георгиев, ОВЛБ. Емблематичното откритие в Четиньова могила на археолога Георги Китов е затворено от близо две години заради свлачище, което разруши частично страничната стена на храма. Ремонтът по входа на тракийския култов център започна в началото на август, а от министерството на културата са отпуснати близо 360 000 лв. Предвижда се още дървената укрепителна конструкция вътре да бъде заменена с метална. В момента до храма в Старосел се допускат туристи, но могат да го разглеждат само отвън.

Пред БНР кметът на Старосел Иван Жутев заяви, че очаква през октомври месец посетителите да могат да разглеждат цялата гробница.

Творци от ОВЛБ изпълниха проекта

Красимир Георгиев, ОВЛБ

- Г-н Георгиев, защо избрахте храма в Старосел за ваша благотворителна инициатива?

- Понякога отговорите са банални. В конкретния случай има международна инициатива, която организира Обединената Велика Ложа на България. Тя ни събра в Пловдив и в храма на Старосел в началото на септември. И затова като любезни домакини искахме да се представим по най-добрия начин. Това е случайното съвпадение. А иначе Обединената Велика Ложа на България има истински разбирания за историчност и това често ни води до подобен род кампании. Радваме се, че Община Хисар откликна на нашата идея и прие дарението, за да реализираме този символичен проект.

- Има ли символи в Светилището в Старосел, които свързваме с мисията на свободните зидари?

- Два основни въпроса традиционно ангажират вниманието на свободните зидари - кои сме и откъде идваме или кои са нашите предци. Без да бъда от най-добре запознатите в отговорите на тези въпроси, си мисля, че често, търсейки собствените си корени, откриваме знаци, които ни напомнят символите, използвани в нашите ритуали. Разбира се, това не ни свързва пряко с древната тракийска култура или орфизма. Но истински сме изкушени да намерим тази връзка, най-вече във философията на взаимоотношенията между хората и обществата, както и уважението между личностите.

- Колко време отне изработването на проекта и реализацията му?

- Най-важното беше, че обществото, в което се събираме и споделяме своите планове, обменяме мисли, има много талантливи хора, които професионално се занимават със сценография. Даровити творци, които изпълняват различни проекти. И задачата, която им поставихме, споделяйки какво искаме да постигнем, накрая се оказа съвсем изпълнима за техните възможности. От друга страна, си даваме сметка, че самият проект във вида, в който е реализиран, е нещо много символично и малко. Истинският блясък на целия култов център на Старосел и цялата местност ще се види, след като завърши реставрацията - възстановяването на входа, подстъпите към могилата. За нас беше важно да дадем в момента на ремонтните дейности едно удоволствие за сетивата, тъй като знаете, че ежедневно там има посетители. И всеки един неизкушен или пристрастен към археологията и историята човек, минаващ през тази могила, ще се почувства на едно необикновено място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай