И Московски за идеята на "Стандарт" летището да стане Васил Левски

Ще търсят формула и пари за промяна на търговската марка

И Московски за идеята на "Стандарт" летището да стане Васил Левски | StandartNews.com

Инициативата летище София да се казва „Васил Левски" е много добра и аз като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, бих препоръчал в бъдеще да бъдат предприети действия в тази посока. Това заяви специално за "Стандарт" министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски.

Така той отговори на искането за именуване на аеропорта, направено по предложение на "Стандарт" от Националния инициативен комитет за честванията на 180-годишнитата от роджението на Апостова. Процедурата обаче е дълга и не може да се реализира за една седмица, колкото време има Московски като част от екипа на кабинета "Борисов"-2. Националният комитет за достойното честване на Годината на Левски ще постави въпроса и пред служебния кабинет.

Подкрепяме 100% инициативата и ще работим за нея, заяви пред "Стандарт" и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Преименуването ще бъде съвременен урок по родолюбие, каза и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

МНЕНИЯ


Ще предпремем действия в тази посока

Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Васил Левски е един от най-великите и достойни българи и неговото име винаги ще бъде символ на България и българските ценности. Смятам че инициативата летище София да се казва „Васил Левски" е много добра и аз като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, бих препоръчал в бъдеще да бъдат предприети действия в тази посока.

Въпреки това съм длъжен да отбележа, че смяната на името на летище София не е само техническо действие, а промяна в търговската марка на „Летище София" ЕАД. За да се случи това ще бъде необходим голям финансов, идеен и кадрови ресурс, както и предприемането на редица административни мерки, изискващи много време. Тъй като дружеството е в процедура на концесия, средства за промяна на името му не са заложени в разчетите му.

Подобна промяна би създала технологични затруднения и финансови разходи на всички авиокомпании, които оперират от летище София, както и на наземните оператори и на агентите, тъй като ще се наложи да се пререгистрират. Трябва да се вземе предвид и фактът, че в авиационните делови среди на българския и международния пазар най-голямото българско летище е известно като ЛЕТИЩЕ СОФИЯ/SOFIA AIRPORT.

 

Преименуването ще е знак за достойнство

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Адмирирам идеята летището в София да носи името на Васил Левски. Той е българинът, чийто образ излъчва всичко най-ценно и велико от историята ни - борбата за свободата на България, чистотата на идеяла България и морала. Преименуването ще бъде съвременен урок по родолюбие и знак за достойнството на един народ.

 

Аерогарата трябва да получи своето име

Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ

Аерогара София най-после трябва да получи своето име. И то със сигурност трябва да е на известен българин, на човек, оставил следва в историята ни, на човек, който е прославил България по света. Но е важно да има име. Летище София е основната въздушна врата към България и е много важно как ще се казва. Има няколко предложения за това. Едното е това на „Стандарт" - името на Васил Левски. В авиационните среди пък се предлага името на Асен Йорданов. Това е един българин, направил много за България. Той е пилот, конструктур, написал е учебници в областта на летенето. Един американски космонавт бе казал, че той се е учил да лети от книгите на Асен Йорданов. Американците го признават за най-голямата личност в областта на авиацията у нас. Общественността трябва да избере името, но е важно да има такова. Когато летището носи своето име, първото, което се питат чужденците, когато дойдат у нас, е кой е този човек, какво е направил за страната ви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай