Каракачанов: Хаджи Димитър и Стефан Караджа положиха костите си, за да има България

Снимка: Фокус

Каракачанов: Хаджи Димитър и Стефан Караджа положиха костите си, за да има България | StandartNews.com

Отбелязваме 150 години от подвига на четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър – две велики личности в българската история, които оставиха светла диря в борбата ни за освобождение от турско робство. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в словото си по време на отбелязването на годишнината от Бузлуджанската епопея пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа, предаде агенция Фокус.


Каракачанов подчерта, че в днешно време непрекъснато ни призовават да бъдем политически коректни, да не бъдем крайни, но трябва да казваме истината такава, каквато е. „А истината е, че тези 125 млади българи, които преминаха Дунава и след четири епични сражения положиха костите си по Балкана, а някои от тях бяха избесени по центровете на Казанлък, Стара Загора или Русе, дойдоха да се борят не за някакво присъствие. Те дойдоха да се борят срещу черното петвековно турско робство. И това трябва да бъде ясно на всички. Тези 125 български мъже минаха Дунава, за да вдигнат народа на всеобщо въстание. Това е първият голям, организиран опит за повдигане духа на българския народ, с организирани чети. Дотогава и двамата войводи имат своя хайдушки опит", заяви той.


В словото си министърът на отбраната обърна внимание на опита на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, който имат като четници и по – късно преминавайки през идеологията на Георги Сава Раковски за създаване на българска войска. „Четниците, които идват в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, идват на територията на България като освободителната българска армия, която иска да вдигне народа на въстание и да доведе освобождението на българските земи", каза Каракачанов и се обърна към присъстващите, препоръчвайки им да прочетат на камъните зад паметника на Хаджи Димитър, имената и рождените места на 125-те четници. „Ще видите, че в тази чета има българи от всички български земи – от Македония – Куманово, Велес, Прилеп, има българи от Северна Добруджа и от Одринска Тракия, онези земи, които ние днес забравяме и забравяме българите там, може би улисани от някакви нови хоризонти. Всички тези хора дойдоха да мрат за свободата на целокупния български народ. Те умряха за онази България, част от която днес не е в пределите на съвременната ни държава. Това също не трябва да се забравя", каза министър Каракачанов.


Той поясни, че отдаваме почит на последната голяма група, която дава сражение на турския поробител, начело със своя войвода Хаджи Димитър. „Тези хора положиха костите си, за да я има днес съвременна България. Обединени от българската идея те дадоха живота си не да бъдем днес разделени, противопоставени и един друг да се гледаме накриво. Те си мечтаеха за една друга България, в която българите ще бъдем единни, след като извоюваме свободата си", коментира вицепремиерът. В словото си Каракачанов обърна внимание и на продължението на делото на Хаджи Димитър от неговия род.


„Всеки път, когато се събираме на подобни възпоменателни тържества да отбелязваме Ботев, Левски, Хаджи Димитър или други велики българи си даваме сметка, че тези хора пренебрегнаха личните си чувства, личните си човешки амбиции, семейства, възможност за някаква кариера и се сражаваха, и умираха за България. Следваме ли техния пример и какво сме готови да направим за България? Защото стоейки пред телевизора и мрънкайки, обсъждайки световната политика или футбола, ние не правим нищо за България. Нека всеки един от нас, всеки родолюбив българин си зададе въпроса, ако не живот, готов ли съм да отделя от личното си време, готов ли съм да жертвам нещо свое, малко? Преди да искаме трябва всички заедно да се запретнем и да я изграждаме тази България, заедно, както го правеха нашите предшественици, така както го направиха и четниците, положили костите си за свободата и единството си на целокупния български народ", каза в заключение Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай