Кольо Колев: Ако уцели с министрите, Орешарски ще изкара дълго

Кольо Колев: Ако уцели с министрите, Орешарски ще изкара дълго | StandartNews.com

Новото Народно събрание стартира своята работа. Как ще си взаимодействат в него толкова несъвместими партии? Какъв ще бъде форматът на кабинета и колко време ще издържи? Отговор на тези въпроси потърсихме от социолога Кольо Колев, шеф на агенция "Медиана", и политолога от НБУ доц. Румяна Коларова.

Кольо Колев: Ако уцели с министрите, Орешарски ще изкара дълго

Първите заседания на новия парламент ясно показаха създалите се политически реалности. ГЕРБ е в изолация и сега правителството, което ще бъде съставено с подкрепата на БСП и ДПС, ще трябва да решава две основни цели.

Първата е успокояване на общественото напрежение и връщане на живота в държавата в нормалното си русло. Втората е изясняване на съществуващата социално-икономическа ситуация в страната след управлението на ГЕРБ и ревизия на всички несполучливи негови действия. Но дали това правителство ще бъде успешно, зависи от доста неща. Ако като премиер Пламен Орешарски успее да състави кабинет от хора, които, разбира се, са обвързани с дадени партии, но все пак не са изявени партийни функционери, а преди всичко експерти, това правителство ще има обществено доверие. Но то трябва наистина много да внимава със законите и решенията, които предлага. За да не се стигне до ситуацията в предишния парламент, когато закони се приемаха и почти веднага се връщаха за поправка. И дори се стигна до абсурдната ситуация самите депутати да искат от президента да върне закона, както стана с този за горите.

Така че по принцип няма нищо нереално в създаването и успешното функциониране на такъв кабинет. Но и от него зависи и колко време може да издържи той. Лансират се вече тези той да бъде с ограничен мандат във времето - до следващата пролет, когато и без това предстоят избори за евродепутати. Така щели да се направят избори "2 в 1". Добре но какво ще решат те?

Големият проблем днес е да се справим или поне да омекотим най-острите проблеми на кризата. Така че кому е нужен нов парламент и нов кабинет? Да приемат нова антикризисна програма? Освен това нека все пак не забравяме и нещо друго - че България е част от глобалния свят. Така че съдбата на правителството ще зависи много и от това как ще тръгнат европейската и световната икономика. И на последно място -временното често се оказва по-дълготрайно, отколкото изглежда на пръв поглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай