Кръщават хиляда бебета в 9 града

БПЦ се включи в кампанията в подкрепа на раждаемостта, ритуалът ще бъде благословен от патриарх Неофит

Кръщават хиляда бебета в 9 града | StandartNews.com

1000 новородени български бебета ще получат Свето Кръщение и ще станат православни християни в неделя. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България" и се осъществява под патронажа на Светейшия патриарх Неофит и Българската православна църква. Участниците са освободени от задължителната такса за ритуала, а кръщелните свидетелства ще бъдат дарени безвъзмездно.

Кампанията стартира с благословението на патриарх Неофит, който на 22 октомври лично ще даде своя патриаршески благослов на новокръстените, техните кръстници и близки в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия".

Списъкът с кръщелници е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията. Кръщенето ще се извърши в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.
Началният час на събитието в София е 10:00 часа, за Бургас е 13:00 часа, а в останалите градове то започва в 11:00 часа и ще продължи на групи по няколко деца.

Храмовете, в които ще се извърши Националното кръщене, са: за столицата – „Света София" – Премъдрост Божия", за Пловдив – митрополитски храм „Св. вмчца. Марина", за Варна – катедралния храм „Успение Богородично", за Бургас – катедрален храм „Св. Кирил и Методий", за Русе – катедралния храм „Св. Троица", Велико Търново – катедралния храм „Рождество Богородично", Стара Загора – храм „Въведение Богородично", Враца - Митрополитски храм „Свети Николай", Плевен - храм „Света Параскева".

Според организаторите на кампанията "Направи го за България", за по-малко от девет месеца тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и за в бъдеще с цел насърчаване на раждаемостта в страната ни, а приелите светото Кръщение деца да навлязат в православната вяра и живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай