КС ще гледа правилата за нов управител на БНБ

КС ще гледа правилата за нов управител на БНБ | StandartNews.com

Конституционният съд образува конституционно дело номер 5/2015 г. по искане на 74 депутати от 43-ото НС за установяване на противоконституционност на правилата за избор на нов управител на БНБ. Докладчик по делото е съдия Цанка Цанкова, информират от КС на официалната си страница.

74 депутати от БСП, Патриотичния фронт, Български демократичен център (БДЦ) и "Атака" оспорват правилата, според които предложение за нов управител могат да правят парламентарните групи и независимите депутати. В искането е отбелязано, че всеки избраник трябва да има право да номинира свой фаворит за поста. За мястото на досегашния гуверньор на БНБ Иван Искров са предложени 4 кандидати - Димитър Радев (ГЕРБ и РБ), Бисер Манолов (РБ), проф. Григорий Вазов (ПФ), Виктор Йоцов (АБВ). Както е известно, Искров вече депозира оставката си като управител на БНБ, считано от 10 юли.

Днес пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков намекна, че през 2009 година е имало своеобразен натиск за избора на Искров за управител. "Една значима фигура извън правителството успя да направи тази промяна в последния момент. Ако се върне лентата назад кои бяха активните хора в парламента от 2009 г., които не са от правителството, ще стане явно коя е", каза Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай