Културният министър доволен от археологическите разкопки край Рупите

Културният министър доволен от археологическите разкопки край Рупите | StandartNews.com

„Хераклея Синтика е ключов обект за целия регион. В съчетание с Рупите, с магистралата съм сигурен, че мястото има сериозно бъдеще и потенциал за развитие на културен туризъм. Благодаря на кмета на град Петрич, който съдейства. Благодарение и на подкрепата от премиера виждаме, че има много смисъл да се разкрие всичко и нещата отиват генерално към обект, който няма да има аналог", обяви министърът на културата Боил Банов вчера по време на инспекция на разкопките на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич.

Той се запозна на място с резултатите от археологическите проучвания и разговаря с ръководителя на обекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ към БАН, както и с екипа, който прави разкопките. По-рано тази година Министерски съвет отпусна 100 000 лв. за продължаване на работата на Хераклея Синтика.

Вагалински разказа, че е разкрита голяма част от форума на града от IV век, документирано е и наличието под него на по-стар форум, вероятно от II век, като в източния край на по-късния форум е открит и входът на масивна сграда, съперничеща по размерите си на откритата по-рано гражданска базилика. Намерен е втори императорски надпис, вероятно от III век, чието възстановяване и разчитане предстои, както и изключително красиви капители от II век, използвани повторно за форума два века по-късно. Открит е масивен канал, напомнящ друг в ъгъла на гражданската базилика.

Това са само малка част от акцентите на постигнатото през тази година. С оглед на резултатите, които са наистина впечатляващи, министър Банов заяви, че ще търси начин да бъдат осигурени средства за продължаване на работата до края на септември. Отговорните институции пък ще осигурят до края на годината да бъде асфалтиран пътят от местността Рупите до Хераклея Синтика, за да бъде улеснен достъпът на туристите, които и сега са многобройни. „Има смисъл целият сезон да се работи тук", подчерта Банов.

Той заяви, че ще проведе разговори с колегите си да се съчетаят усилията и интересите, така че да се върви към социализиране на обекта, тъй като Хераклея Синтика е ключов за целия регион. На въпрос от медиите относно разкопките край село Покровник министърът на културата съобщи, че се върви по процедурите. „За нас е важна логиката на обекта и как ще се развива в бъдеще. Очакват се тепърва интересни находки. Имайте предвид, че културата е нещо, което се прави бавно, устойчиво, тя е много години назад и с тенденция много години напред. Нещата трябва да се случват категорично и ясно. Има си експертна комисия, СЕСОНКЦ, ще приемем всяко решение на експертите", посочи министър Банов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай