В деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС са планирани общо девет протеста. Това съобщи пред журналисти зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

За днес сутринта е заявен протест в защита на Истанбулската конвенция.

В часовия диапазон 16.30 – 17.00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат" делегациите с плакати, като протестът ще продължи в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов".

Между 18.00 до 20.30 са ще има протести за втори кабинков лифт в Банско и против застрояването на парк Пирин.

Още четири заявления за протести са подадени за 11 януари. Протестите са свързани с решението на Министерския съвет, с което беше дадена зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

На 2 януари са подали заявление от Гражданска инициатива за суверенитет на България. На 4 януари са подали от Бъдеще за община Банско, които подкрепят решението на МС. На 8 януари са подали от Дунавско-карпатска програма България, които искат отмяна на решението на МС. На същата дата заявление са подали и от Природа за хората и регионите, те са в подкрепа на решението на МС.

От днес започва забраната за паркиране в близост до Народния театър, а утре ще има и ограничение на движението в района, уточниха от СДВР.

Зам.-кметът на София Евгени Крусев призова гражданите да използват градския транспорт и да избягват централната част на града във времето, в което са предвидени протестите, за да се избегне струпването на автомобили и придвижването да стане по-лесно.

Той уточни, че е възможна промяна на маршрутите по някои от линиите на градския транспорт, като информация за това ще бъде дадена предварително и ще се показва върху таблата на спирките.

В НДК ще продължи провеждането на различни културни мероприятия в рамките на цялото председателство. Ще има концерти, изложби, "Перото" и театър "Азарян" ще продължат да работят без промяна.

Разликата ще бъде пропускателният режим в сградата, който ще бъде по-строг в рамките на председателството и затова при посещение на концерти или други събития е добре да се предвиди повече време за влизане в сградата, предупредиха от СДВР.

От полицията призоваха още гражданите веднага да сигнализират, ако забележат съмнителни лица и пакети.