Манолова: Промените в ГПК са победа над монополите

Манолова: Промените в ГПК са победа над монополите

Манолова: Промените в ГПК са победа над монополите | StandartNews.com

Всички арбитражни дела, които са заведени до момента и ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими и трябва да бъдат прекратени. Това каза на брифинг в Народното събрание омбудсманът на България Мая Манолова по повод приетите промени в Гражданския процесуален кодекс.

„Текстовете, които бяха приети, повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като тяхното разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо", заяви Манолова.

"От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето", коментира тя.

Омбудсманът поясни, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения - за да могат монополистите да приберат още и още от своя клиент. „Тези възнаграждения бяха намалени 6 пъти. Сега „Топлофикация", която масово съди свои клиенти, искаше 300 лева пред СГС, 300 лева при възнаграждение на длъжника и 350 лева пред частен съдебен изпълнител, сега таванът, който ще може да поиска, е не 900 лева, а 150 лева", уточни Мая Манолова.

„Това стана, след като водихме битка цяла година и различни институции не се произнесоха като КЕВР, Комисията за защита на потребителите, Конституционния съд. В крайна сметка го направиха депутатите", посочи омбудсманът и определени намаляването на възнагражденията като много сериозна победа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай