Маргаритов: Подобряваме координацията между институциите в името на хората

Маргаритов: Подобряваме координацията между институциите в името на хората | StandartNews.com

Меморандумът за сътрудничество между Федерацията на потребителите, БАБХ и КЗП е стъпка за гарантиране на пълноценната защита на потребителските права и правото на информация, гарантирано от закона. Това каза на пресконференция по събитието Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, цитиран от "Фокус".

Меморандумът има за цел подобряване на координацията между институциите, в това число и неправителствения сектор, за решаването на натрупаните през годините проблеми на хората. Нашата институция полага съществени усилия за това и вече има видими резултати, продължи Маргаритов.

Когато говорим за правото на информация, трябва да говорим за точна, вярна и обективна информация. Именно тогава потребителите, които се възползват от тази информация и институциите, които са призвани да гарантират техните интереси, ще могат да направят онзи информиран избор, който ще позволи потребителят да придобие това, което му е нужно, на най-изгодната цена, а контролният орган да разполага с достоверни данни относно това, какви са фактите по даден казус и тогава да се произнесе обективно и правилно за това има или не някакво нарушение, допълни Маргаритов.

По думите му, този меморандум ще даде път на още един процес – когато има недоразумения, междуинституционални конфликти – да се сяда на маса и да се решава дадена теза. Когато има разнопосочна информация, недостатъчно доказателства за дадена тема – да има диалог, да се обсъжда определен казус и да се намери най-правилното решение и тогава потребителите ще имат довереи на контролните органи. "Ако сега това доверие е разколебано, то то е разколебано и поради факта, че няма еднопосочна информация и няма достатъчно ясни сигнали за това върху какво се базират определени факти особено когато става въпрос за потребление, за пазара, за храните", допълни Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай