Мързелът уморява

Мързелът уморява | StandartNews.com

6 вредни навика, които изсмукват енергията ни
Перфекционизмът и празният стомах изтощават "батериите"

Липсата на сън далеч не е единственото нещо, което отнема от енергията ви през деня. Някои малки неща, които правите, или пък пропускате, могат да превърнат ежедневието в ад, носейки ви физическо и психическо изтощение. Ето кои лоши навици са причина за това да сте вечно изморени според сайта health.com

1. Нередовни във фитнеса

Идеята да пропуснем физическите занимания, когато се чувстваме изморени, за да спестим енергия, определено не е добра. Според проучване на университета в Джорджия хора със заседнал начин на живот, които са започнали да тренират по 20 минути дневно 3 пъти в седмицата, след 6 седмици са се чувствали доста по-енергични и по-малко уморени. Редовните физически упражнения ще повишават силата и издръжливостта ви, а също така ще накарат сърдечно-съдовата ви система да заработи по-ефективно. Така че следващия път, когато ви обземе желанието да се излежавате на дивана пред телевизора, поне излезте навън за разходка, няма да съжалявате.

2. Не пиете достатъчно вода

Дори лекото дехидратиране в рамките на до 2% от нормалната загуба на течности в организма ви оказва влияние върху нивата на вашата енергия. Дехидратацията влошава работата на сърцето ви и намалява скоростта, с която кислородът и хранителните вещества достигат до мускулите и органите ви чрез кръвта. За да сте бодри и енергични, трябва да пиете достатъчно вода през деня.

3. Липсва ви желязо

Недостигът на желязо може да ви направи изтощени, раздразнителни и мудни, а също така да ви пречи да се съсредоточите върху каквото и да било. Трябва да увеличите приема на желязо, не само за да сте по-енергични, но и заради риска от анемия. Наблегнете на телешкото, боба, яйцата, ядките и листните зеленчуци. А ако похапвате тези храни с такива с високо съдържание на витамин С, ще спомогнете по-лесното усвояване на желязото в тях от организма ви. Причина за недостига му обаче може да е здравословен проблем и тогава трябва да се обърнете към личния ви лекар.

4. Тресе ви мания за съвършенство

В стремежа ви да сте съвършен, което трябва да признаете, че е невъзможно, вие работите доста по-усърдно и по-дълго, отколкото всъщност е необходимо. А няма никакъв смисъл да преследвате нереалистични и на практика неосъществими цели в службата. Вместо това определете срок, в рамките на който трябва да изпълните задачите си, и се придържайте към него. С течение на времето сами ще осъзнаете, че изпълнението на още задачи в извънработно време в действителност не е подобрило работата ви.

5. Правите от мухата слон

Вие сте на тръни всеки път, когато неочаквано шефът ви извика в офиса си, защото си мислите, че той е на път да ви уволни. Подобно напразно безпокойство може да ви изтощи психически. Когато ви обземат тревожни мисли, поемете дълбоко дъх и се запитайте колко вероятно е всъщност наистина да ви споходи най-лошото в дадена ситуация. Медитацията или пък споделянето на вашите притеснения с близки приятели ще ви помогнат да се справяте по-добре и да сте по-реалистични.

6. Робувате на диети

Храната е гориво за тялото ви. А докато спите, тялото ви изразходва това, което сте похапнали на вечеря. Ето защо със ставането ви от сън трябва да заредите тялото си отново. Пропускайки закуската обаче, вие ще се чувствате мудни и изтощени. Важно е да се храните сутрин, за да дадете старт на метаболизма си през новия ден. Добре е закуската ви да включва въглехидрати от пълнозърнести култури, протеини и здравословни мазнини. Затова сутрин може да похапвате овесени ядки, плодов шейк, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнест хляб или яйца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай