Мая Манолова: Ще свикам референдум, ако Брюксел ни ни чуе за храните

Никой не иска да защити работниците, обяви омбудсманът

Мая Манолова: Ще свикам референдум, ако Брюксел ни ни чуе за храните | StandartNews.com

Подадена е петиция в ЕП, за да се приеме законодателсто и да има еднакви стандарти при храните, обяви пред БНТ омбудсманът  Мая Манолова преди срещата в Братислава, посветена на двойните стандарти при храните в ЕС.

Ще настоявам за нова Европейска директива за производството и търговяия на храни, която да забранява предлагането на храни от един и същи бранд с различно качество и ако не се случи ще започна референдум с 1 милион подписа от няколко европейски страни, за да се защити това право за уеднаквяване на качеството на храните. Защото става дума за печалби на трансграничните компании относно двойните стандарти при храните, понеже цените у нас и на Запад са еднакви, а при нас става дума за храни с по-евтини съставки. Това трябва да спре, отсече тя.

 До момента има две важни решения, подобрихме призоваването и се създават гаранции за прекратяване на съдене, без да знаеш.  Търсим баланс, при дълъг съдебен процес и банката не може да си събере дълга. Трябва да се помисли и за ниските цени при ипотекиране, понеже се продават на минимални цени, а длъжниците остават такива до края на живота си. Трябва да се помисли и колко сметки ще се запорират при малък дълг. Случва се сериозно обсъждане, включи се и Камарата на частните съдебните изпълнители. Правната комисия тази нощ ще приключи с Граждански процесуален кодекс и другата седмица до вторник ще се приемат промените, допълни Манолова.

Никой не иска да се нагърби да започне производство, за да защити работниците да получат парите си, ако и НАП се откаже, ще трябва аз да се нагърбя с това, въпреки че не е работа на омбудсамана. Просто вместо работниците трябва да бъдат защитени от някакъв орган, за да получат парите си от фонд, ако фирмата е обявила несъстоятелност. Има шанс да получат парите си при обявяване на несъстоятелност на предприятието, до 6 заплати ще могат да получат заплатите си. 250 милиона лева събрани от работодателите в този фонд, създадени са да подкрепят хората, когато работодателите им фалират, не за сметка на Държавния бюджет, каза още омбудсманът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай