Мъж, спасил удавник, стана Добрият самарянин на 2014-та

Мъж, спасил удавник, стана Добрият самарянин на 2014-та | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорецът Милен Минков, спасил 18-годишен младеж-удавник, стана „Добрият самарянин на 2014-та". Годишните награди на старозагорското сдружение „Самаряни" бяха обявени на официална церемония в четвъртък вечер. Кавалерът на тазгодишната награда, 51-годишния Милен Минков, за съжаление не можа да получи лично статуетката „Добрия самарянин". Тя бе връчена на малката му дъщеря Мария (на снимката). Заралията е международен шофьор и в момента бе на път.

Драмата, която се разиграва пред очите на Милен, докато разхождал кучето си на кея в Ахтопол, става на връх Димитровден тази година. Бурното море отмъкнало лодката на местен рибар и той обявил награда за този, който я върне обратно на брега. Безразсъдно в бушуващите вълни се хвърлил 18-годишният местен младеж Георги. Според метеоролозите същия ден вълнението е било цели 5 бала. Момчето не могло да стигне да лодката и започнало да се дави. Баща му, който бил на кея, се опитал пръв да му помогне, но бил спрян от дошлия Милен. „Той ти е син, емоцията, може да се окаже фатална", рекъл му заралията и скочил в морето. Под аплодисментите на насъбралите се на кея доста хора Милен извадил уплашения до смърт младеж.

„Баща ми е истинско злато, не защото ми е баща, дори, когато ти дава съвет, той го прави сърдечно, с много думи и ти разбираш, че иска да ти помогне от душа", характеризира го малката му дъщеря Мария, която прие наградата от негово име. Милен има още две деца, голяма дъщеря на 28 г., и син на 26 г. „Страшно лесно се живее с такъв човек, който винаги е готов да ти подаде ръка", не скри възхищението си и съпругата му Таня. Техният брак е устоял на житейските бури и вълнения вече 29 години. Според приятелите на Милен той неведнъж е рискувал живота си при подобни случаи. Миналата година отново спасил друг удавник-чужденец в Ахтопол. Като международен шофьор пък много пъти е помагал на бедстващи по пътя, и шофьори и стопаджии.

Това бе четвъртото издание на инициативата „Добрият самарянин". Първият носител на голямата награда бе чирпанлията Стефан Стойчев, който влезе в горящия рейс на автомагистрала „Тракия", за да спасява пътниците.

Другата голяма награда „Добрият самарянин" – на общността, която се определя с гласуване във Фейсбук - страницата на сдружението, спечели друг старозагорски добротворец - Теньо Арабджиев. Той и негови приятели помагат на сирийски бежанец, пребит от скинари в София. Те успяват да съберат достатъчно средства за операция и лечение на чужденеца, който бил с потрошен крак и се надяват изстрадалия младеж скоро да си стъпи на краката.

Чудесен финал на тази вечер на добротворството и добрите хора бе стартът на друга благотворителна кампания в помощ на приятел на сдружение „Самарянин", който се бори с тежко онкологично заболяване. Стотици левове бяха събрани в благотворителните урни още същата вечер, а дарителската кампания ще продължава и със SMS-и и в откритата банкова сметка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай