Мистерия със зарята на Великден

Мистерия със зарята на Великден | StandartNews.com

По необичаен начин беше отбелязано Възкресение Христово в столицата и други градове в страната. Миряните в катедралния храм "Св. Александър Невски", както и тези, които наблюдаваха по телевизията вечерната церемония по възвестяването на Великден и пристигането на Благодатния огън, останаха изненадани от 3-минутната заря и тържествения марш "Тих, бял Дунав", изсвирен от гвардейския духов оркестър.

Така тържествената Златоустова литургия на патриарх Неофит пред катедралния храм бе прекъсната. По всичко личеше, че духовниците са озадачени от музиката и фойерверките. Мистерия обаче е кой е поръчал зарята и оркестъра.

Първоначално предположенията за безпрецедентното отбелязване на Възкресение Христово бяха, че това е решение на президентската администрация, тъй като държавният глава Росен Плевнелиев присъстваше на богослужението. От президентството обаче заявиха в официално съобщение, че нямат отношение към нито един елемент от съдържанието на сценария в патриаршеския катедрален храм, включително по отношение на участието на Националната гвардейска част.

"Присъствието на държавния глава в ритуала не е прецедент", се допълва в съобщението. Запознати твърдят, че идеята може да е на предстоятеля на катедралния храм "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий. Оказа се, че заря в полунощ на Великден е имало още в Пловдив, Кърджали и Видин. Едночасово светлинно шоу е имало в Благоевград, а по традиция такова има всеки Великден над хълма Царевец във Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай