Млади възрожденци пазят Апостола

Дават почетен караул на 15 минути пред паметника в София

Млади възрожденци пазят Апостола | StandartNews.com

"Стандарт" започна кампания "180 години безсмъртие", в която ще представяме инициативите и ще ви разказваме за живота и делото на Апостола.

 

Национален инициативен комитет за достойното честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски бе създаден в сряда. Той обяви 2017 за Година на Левски и отправи покана към новия президент Румен Радев да бъде патрон на честванията. По предложение на в. "Стандарт", който е част от инициативата, Националният комитет поиска летището в София да бъде именувано на най-великия българин. Парламентът вече застана зад инициативата, а министерство на културата изпрати писмо с предложението до министерство на транспорта.

Сред мащабните инициативи за честванията са организирането на международна изложба за делото на Васил Левски, която ще бъде представена в столиците на държавити, оказали най-голяма опора на българското национално освободително движение: Букурещ, Белград, Москва, Париж. Наши историци ще проучат разсекретерите преди 2-3 години румънски полицейски архиви от 19 век, за да търсят нови данни. На 6 май в софия пък ще има национална среща на клубовете "Млади възрожденци". Децата в тях ще участват в Уроци по родолюбие, които "Стандарт", издателство "Захарий Стоянов" и Общобългарския комитет "Васил Левски" ще организират съвчестно в София и страната.

Млади възрожденци ще пазят Апостола. От 15 февруари всеки ден до 19 февруари пред паметника на Васил Левски в София деца от клубовете "Млади възрожденци" в страната ще дават почетен караул. Това съобщи за "Стандарт" Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил левски" и заместник председател на Националния инициативен комитет за частване на 180-годишнината от рождението на Апостола.

Това ще е първата от серията мащабни инициативи в Годината на Апостола, организирани от Нациноалния комитет. Част от него е и в. "Стандарт"

Младите възрожденци ще са облечени в бялата униформа на Васил Левски, която са носели всички участници Първа и Втора български легии. Тя е с куртка тип венгерка.

Малките униформи се шият в момента в благоевградската фарбика на Илия Ризов - съмишленик на идеята, който подпомага проекта. Дрехиге са точно копие на униформата от снимка на Васил Левски в Букурещ.
От 15 февруари столичани и гости на града ще виждат всеки ден нещо невероятно пред паметника на Апостола. Младите възрожденци ще стоят ще дават на всеки 15 минути почетен караул. В момента те разучават ритуара. Двама военни - бившият шеф на карловската бригада ген. Димитър Шивиков и полк. Станчо Джумалиев от дружество "Традиция" са заявили готовност да обучават малките четници как да маршируват, да стоят на пост, да държат пушка.

Водачът на почетния караул ще е с автентична сабя от времето на национално-освободителното движение. Две от децата пък ще носят дълги пушки без щикове. Те също ще са оринали. За целта Васил Валилев води разговори с Министерство на отбраната, военно-историческия музей и военната академия в София. Някои от децата са толкова мънички, че пушките са по-големи от тях, каза Василев.

Пълна подкрепа и съдествие за почетния караул оказва Столична община и кмета Йорданка Фандъкова. Над 3500 децата от цялата страна участват в около 230 клуба "Млади възрожденци". Големият успех в тази инициатива на Общобългарския комитет Васил Левски е създаването на клуб в Чикаго, САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай