Морбили в Пловдив дошъл от Германия

Морбили в Пловдив дошъл от Германия | StandartNews.com

Първите три случая на заразени с морбили деца в Пловдив са след контакт с лица, идващи от Германия. Там и в Румъния в момента има епидемия от морбили. Проби от тези случаи се изпращат днес в референтна европейска лаборатория, откъдето се чакат по-точни данни за източника на заразата. Децата не са пътували, но очевидно вирусът е пренесен от възрастни, които не са имунизирани и не са боледували от морбили. Това стана ясно днес от брифинг на зам.-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и изпълняващата длъжността Главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, които провериха на място общата организация и изпълнението на инструкциите за ограничаване на разпространяването на болестта, съобщава БГНЕС.

Осем са общо случаите до днес, един от тях твърде вероятно ще отпадне от подозрителните. Всички заболели са в добро състояние, настанени в Инфекциозна клиника на УМБАЛ Пловдив.

За епидемия не може да се говори, а дори и заразата да се разпространи, мащабът няма да е толкова голям, колкото през 2010 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай