Награден митничар с 30 бона подкуп (ОБЗОР)

Награден митничар с 30 бона подкуп (ОБЗОР) | StandartNews.com

Прокуратурата разследва шефа на КГПП "Свиленград" за рушвети
Агенти на родното ФБР проснаха по очи Тодор Караиванов-Пая пред служители

Агенти на родното ФБР спипаха награден митничар с над 30 бона рушвети. Зрелищната акция отново с арест на висш служител на приходната агенция се разигра малко след 19.30 часа в центъра на Свиленград. По това време шефът на митницата Тодор Караиванов отивал до гаража на административната сграда, която се намира в кв. "Капитан Петко войвода". Тогава служители на ДАНС се опитали да го задържат. Те били маскирани и в уплахата си Караиванов размахал ръце, отскубнал се и побягнал към градинката, където бил проснат на земята от други агенти. "Цялото му сако и лицето му бяха в кал", разказаха за "Стандарт" очевидци, които по това време отивали нощна смяна в митницата.

Подчинените на Караиванов разбрали, че това е полицейска операция заради разположената до сградата полицейска лаборатория. Според свидетели обиските в кабинета на Тодор Пая, както е известен той в града, продължили до 5 ч сутринта вчера. Според прокуратурата Тодор Караиванов е задържан заради взети два подкупа в рамките на 30 минути. Първият е бил от 600 лв., а вторият от 600 евро. След като около ръцете на Караиванов щракнали белезници, разследващите влезли в кабинета му. При обиска там бил открит приетият подкуп в размер на 600 лв., както и още над 12 000 евро.
По-късно бил претърсен и домът на Караиванов в Харманли. Там агентите открили 6000 лв., напъхани в джобовете на връхни дрехи. В жилището били открити и три чувала с оригинали и копия на митнически документи.

Според прокуратурата акцията е вследствие на образувано досъдебно производство на 26 януари - навръх Международния ден на митничаря. Точно тогава Караиванов бе в София, за да получи награда - златна значка. Според запознати обаче Караиванов бил разработван още от ноември миналата година след серия сигнали срещу него. Предстои привличането му като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение, заявиха вчера от прокуратурата.

В четвъртък сутринта работата на митница Свиленград вървеше постарому. Започна обаче шушукането, че началникът, който в средите е известен като Тодор Пая е прибирал парите не само за себе си. В града се говори, че според отчета на черно от всяка митническа смяна, а те са 2 за по 12 часа, митническият началник прибирал по 5000 лева. Заради лъвския пай, който трябвало всеки ден да отчитат на шефа си, през годините митничарите започнали да го наричат помежду си Пая.

Тодор помислил, че го нападат бандити

Шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов помислил, че го нападат бандити пред сградата на управлението на митницата в града. Той се разхождал пред входа около 19.20 ч вечерта, когато двама души с маски и надпис ДАНС слезли от син микробус и се опитали да го хванат под мишниците. Караиванов се отскубнал и тръгнал да бяга през градинката през управлението. Там обаче го пресрещнали 7 души, които го тръшнали на земята, съобщиха за "Стандарт" вчера свидетели на ареста. Подчинен на Караиванов също помислил, че шефът му е нападнат от бандити и хукнал към жп гарата на около 100 метра от сградата на митницата, за да търси помощ. Той намерил патрулна полицейска двойка и съобщил за нападението над Караиванов. Едва по-късно станало ясно, че "нападателите" всъщност са служители на ДАНС.

Назначил 20 нови служители за ден

Юлия Чолакова поема поста му, докато изберат нов временен началник

По ирония на съдбата точно на 26 януари - Световния ден на митниците, във ВКП е започнало затягането на примката около Тодор Караиванов. След ареста му някои от редовите митничари в Свиленград побързаха и с коментарите, че миналия наскоро конкурс, при който бяха назначени 20 нови техни колеги, трябва да бъде отменен. Мотивът им е, че именно Караиванов е бил шеф на изпитната комисия, одобрила 20-те служители. Местата бяха обявени като щатни бройки в края на декември. Тогава за тях се явиха 241 кандидати.

От митническата администрация в Свиленград обаче коментираха, че няма резон за анулирането на конкурса, тъй като досега няма обжалване на резултатите от него. От там припомниха, че новите митничари получиха заповедите си за назначения преди седмица. Част от тях от 27 януари вече са на 7-месечно обучение в учебния център на агенцията.
В четвъртък на обед в митническото ведомство на Свиленград все още нямаше никакво официално писмо за ареста на Тодор Караиванов, нито пък заповед за отстраняването му, така че на практика по това време той все още се водеше вр.и.д. на пункта.

Предположенията са, че след отстраняването му вероятно кормилото за момента ще поеме единственият заместник-началник на Митница Свиленград Юлия Чолакова до назначаването на нов временен шеф и обявяването на конкурс за титуляр.

Никой не иска да оглави пункта

Болен инспектор отложи изпита за постоянен началник на ГКПП-то

Митница Свиленград отново осиротя. Скандалите около ведомството не само че не спират през последните години, но и буквално тресат митническите среди. А свиленградското подразделение е единственото от системата, което няма титуляр вече повече от две години.

Не че няма читави кандидати, но някои от тях стигат до финалната права, правителството обаче се сменя и всичко започва отначало.

Арестуваният и.д. началник Тодор Караиванов е родом от Харманли и има повече от 14 години стаж в митница Свиленград. Сегашното му управление е второ начело на тежкото митническо ведомство, към което е и най-тежкият сухоземен митнически пункт у нас ГКПП Капитан Андреево. Първия път той бе началник на Свиленградската митница във времето от 1 февруари 2011 г. до август 2013 година. За двете години начело на пункта той мина между капките по времето на грандиозен скандал. На 2 май 2012 година в резултат на т. нар. акция Митници, насочена към пресичане на порочни практики за изнудване на пътникопотока, бяха задържани 32-ма митничари на смяна с натъпкани в дрехите им пари. По-голямата част от митничарите впоследствие бяха освободени, а на 8 бяха повдигнати обвинения. Заради издънката свиленградското ведомство беше заплашено в прав текст от шефа на агенцията Ваньо Танов, че ще бъде закрито. Последва и тест за лоялност сред 270-те служители на митницата тогава. 40% от анкетираните попаднаха в графа "контрапродуктивни", т.е. допускали са закононарушения, считат го за нормално и не биха издали свой колега участник в корупционна схема. Тогава на Караиванов му се размина и той бе наказан с последно предупреждение понижаване в ранг за 1 година, но запази началническия си пост. Тогава Караиванов трябваше и да доказва и произхода на парите си, с които е придобил имотите си. Обясненията му бяха, че те са закупени със сумата от 150 000 лв., изпратена му от брат му, който живее в САЩ. След преместването на Тодор Караиванов се наредиха един куп временно изпълняващи длъжността. След изтичането на периода с командировката на Тодор Караиванов в София, той бе върнат на управленското място за втори път. Последва преназначението му в Свиленградската митница като главен инспектор в отдел "Борба с наркотрафика", а след това и заповед и за съвместяването на поста на временен шеф.

В момента конкурсът за шеф на митницата в Свиленград е все още висящ. На него до последния трети етап - интервю, стигна единствено Тодор Караиванов. Препитването, насрочено за преди месец обаче, не се състоя заради боледуване на член на изпитната комисия.

Оправдаха деветима митничари в Хасково

На фона на медийната пукотевица около ареста на шефа на митница Свиленград, 9 митничари, обвинени за взимане на подкуп по българо-турската граница през 2010 година, бяха оправдани от Хасковския окръжен съд вчера. Операцията се проведе на 30 юни 2010-а насред самия плац на ГКПП Капитан Андреево и пред погледите на стотици пътуващи в двете посоки. Арестуваните тогава Павел Павлов, Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Дяков, Петър Сюлейменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров престояха тогава по очи на плаца на пункта. Заради арестите най-големият ни сухопътен "вход-изход" беше затворен за 5 часа.

Четири година по-късно, въпреки първоначално размахваните от прокуратурата безспорни доказателства за корупция, в крайна сметка прокуратурата свали обвинението към митничарите. Стана ясно, че веществените доказателства са две банкноти по 20 лв., приложени към делото като "подкуп". Използваните СРС-та направо оправдават митничарите, твърди държавният обвинител Георги Гешев. Действията на прокурора на практика предопределиха и присъдата на съдия Красимир Димитров. Като мотиви за решението си той изтъкна - повърхностно досъдебно производство и като резултат пълна недоказуемост на обвиненията.

Наградиха го за контрол на тировете

Два дни преди ареста си Тодор Караиванов бе награден със златен почетен знак за измислено от него ноу-хау как да се проверяват тировете и леките автомобили на ГКПП-Свиленград. Караиванов измислил система за управление на контрола на превозните средства, докато пунктът е в ремонт и след пускането му да работи с всички готови платна за преминаване, съобщиха от Агенция "Митници". Караиванов направил плана, докато работел като експерт в отдел "Митническо разследване и разузнаване" в Агенция "Митници" в София от август 2013 до август 2014 г.

Докладвахме и на премиера за акцията
Министерство на финансите

Министерството на финансите оценява като недопустими и неприемливи действията на началника на митница Свиленград Тодор Караиванов, довели до задържането му. Подкрепяме безусловно всички предприети от компетентните органи действия, разкриващи, доказващи и предотвратяващи корупционни практики на всички нива в администрацията и ще продължим да бъдем нетолерантни към тях. Изолираните случаи, какъвто е настоящият, няма да ни разколебаят да продължим да се борим с корупцията, независимо от къде се проявява тя - от страна на държавната администрация или от частния сектор. Случващото се е доказателство за усилията на цялата държава да се изкоренят натрупалите се пороци. За разработката и срока на реализация своевременно е бил уведомяван министър-председателят Бойко Борисов.

Вторият задържан за 12 месеца

Тодор Караиванов е вторият от системата на ведомството в Свиленград, на чиито ръце щракнаха белезници за последната година.

Бившият зам.-началник на Свиленградската митница Георги Костадинов бе арестуван за трафик на дрога на 21 май 2014 година в дома си в Свиленград при специализирана акция на прокуратурата и ДАНС, след като в служебния му автомобил "Форд Фокус" бяха открити около килограм и половина амфетамини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай