Недим Генджев: Имамите трябва да са българи

Имаме подготвени хора, защо са ни такива от Турция, пита бившият главен мюфтия

Недим Генджев: Имамите трябва да са българи | StandartNews.com

Имамите в джамиите у нас трябва да са български граждани, завършили български среди и висши училища, да получават заплатата си от България, а не от ДИАНЕТ в Турция, обяви проф. Недим Генджев в bTV, бивш главен мюфтия. 

"Който наруши законите на държавата, да бъде изгонен веднага. Мюсюлманското вероизповедание у нас е българско мюсюлманско вероизповедание. Зад нас трябва да застане българската държава да ни защити.  Ние, българските мюсюлмани, сме сунити алефи. Уважаваме светската държава и искаме тя да застане зад нас и да ни гарантира свободно изповядване на нашата религия", продължи той. 

Генджев разкри, че бил махнат през 2013 г под натиск от Турция. "Ние турско мюфтийство ли сме или българско?", пита той.

„Депутати, които се отлъчиха от ДПС заедно с Местан, бяха и председателят на Висшия духовен съвет Мустафа Алиш. Тези хора нямат корени в България, те даже и жилища нямат в България, семействата им живеят в Турция, те са проводници на политиката на Ердоган в България", категоричен беше Генджев.

По думите му Мустафа Алиш бил завършил в Йордания, но дали курсове за имами или на „Мюсюлмански братя" курсове никой не знаел.

Той каза, че в Шумен, Момчилград и в Русе директорите на средните мюсюлмански духовни училища са назначени от ДИАНЕТ в Турция и от там получават заплата. Ректорът на Висшия ислямски институт също идва от югоизточната ни съседка. "Тук българската държава липсва. Имаме подготвени имами. Дайте заплати на имами български граждани, а не да получават заплати от Турция или нелегални пари", завърши проф. Генджев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай