ОБЗОР: Подземията на мавзолея стават музей

ОБЗОР: Подземията на мавзолея стават музей | StandartNews.com

1500 квадрата катакомби под бившия мавзолей на Георги Димитров стават галерия до 2 години. Там ще бъде приютен първия у нас подземен музей на съвременното изкуство. Той ще е филиал на Софийската градска галерия, която е само на 100 метра - в бившия царски дворец.

Бункерът под земята се простира на 4 нива, а за първи път вчера зам.-кметът на София Тодор Чобанов слезе заедно с журналисти в подземията.

"Предстои конкурс за цялостната визия на идеалния център на столицата, пространството трябва да бъде внимателно обмислено като функции и разпределение. Това е възможност да видим как тези подземия могат да получат нова функция, отговарящи на съвременните ни представи за градския център", заяви Чобанов.

В подземията се намират десетки съоръжения за климатизация и пречистване на въздуха в мавзолея със стотици метри въздуховодна инсталация. Основната част от генераторите са поддържали температура от 17 градуса, с отклонение от 0,5 С, за да бъде съхранявана балсамираната мумия на комунистическия вожд Георги Димитров.

Впечатлението е, че се намираш в пречиствателна станция, с огромни метални въздуховоди, цистерни за гориво и въздух и генератори за ток. От табелките по машините става ясно, че са произведени в бившия СССР през 50-те години и вероятно са копие на съоръженията в мавзолея на Ленин в Москва. На огромен аналогов пулт са разполежени стотици копчета, които вкарват уредите в различен режим на работа - "зима" и "лято". Почти на всяка машина има специални маометри, които показват налягането на охлаждащата течност фреон, както и на маслата в тръбите и картера на генераторите, видя екип на "Стандарт". Руснаците, произвели техниката са се опитали да преведат всички надписи на български, макар на един от тях да пише на българо-руски "Въздух на исходе от залата".

"Има антики на технологиите отпреди половин век, които по това време са били последен писък на техниката и те представляват интерес. Част от тях ще отидат в Политехническия музей, а други в общинския музей", заяви Чобанов.

Цялото това техническо чудо с огромни мащаби ще се превърне в музей на съвременното изкуство.

"Съвременното изкуство са произведения с временен характер, творците ще получат възможност да предложат различни арт-инсталации и решения. Това изкуство е изключително динамично и поражда произведения, нужни за самата среда. Някои от тези произведения ще бъдат замислени като интериор на тези подземия", коментира Чобанов.

Според него ще бъдат обявени два конкурса за зона 3 около градската градина и за дизайн и оформлението на самата галерия ще бъдат обявени заедно. "Защото логиката е архитектите и урбанистите да могат да се координират с тези, които ще дадат облика на подземния обект", обясни зам.-кметът.

Според него новият музей ще има закрита част отдолу и открита част на кота 0.

Навремето четириетажният бункер е служел като вход или изход към основния комунистически бастион – Партийния дом, също към БНБ, към Народното събрание. Подходите към тях днес са зазидани.

Според изчисленията за строително-монтажни работи ще са необходими до 100 000 лева с ДДС, а най-вероятно новият музей ще е готов до 2-3 години.

Още навремето Светлин Русев предлагаше подземните помещения да станат галерия. По-късно самата градска галерия искаше помещенията заради мощната климатична система, понеже в нейните помещения картините тънеха във влага и мухъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай