Остров Св. Анастасия крие съкровища и мистерии

Остров Св. Анастасия крие съкровища и мистерии  | StandartNews.com

Само за едно лято 45 000 туристи доплаваха до някогашния политически затвор
Гостите спят в килиите на старинния манастир

Островът се превърна в атракцията на отминалото лято. Света Анастасия участва в тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България". На сайта www.bgchudesa.com хиляди нашенци с приключенски дух гласуват в две категории - "Атракции" и "Открития". Възроденият остров в момента е на второ място във временното класиране в кампанията "Чудесата на България" в категорията "Атракции". Засега първото място се държи от крепостта "Трансмариска" в Тутракан, а третото е за крепостта "Перистера" в Пещера. В топ 3 на "Открития" засега води пръстенът-убиец, златото на гетите и гробницата на Севт III. До 24 часа на 31 октомври можем да гласуваме за 20-те обекта в двете категории. На 1 ноември ще станат ясни челните десетки, събрали най-много гласове, които минават в следващия етап на надпреварата. Победителите в двете категории в "Чудесата на България" ще станат ясни в началото на декември.

Малкият остров Света Анастасия е място, обвито в истинска мистерия. Тайнствените легенди за него се предават от векове и през годините са привличали не един и двама търсачи на съкровища. След дълго забвение, днес островът е най-екзотичната атракция по Българското Черноморие. И докато преди години той бе запазена зона само за авантюристи, то сега всеки може да се докосне до тайнството насред морето. Само за едно лято близо 45 000 туристи доплаваха до Света Анастасия. За съвременните Робинзоновци островът е още по-магнетичен през зимата, защото е опустял. Точно по това време легендите оживяват със страшна сила и обещават истинско пътешествие във времето. Една от тях разказва, че пирати са нападали и опожарявали няколко пъти острова. Причина за кървавите набези е старинно предание, според което на острова е заровено несметно златно съкровище. Друга легенда разказва, че преди много векове тук са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но са запазени следи от две опожарявания на сградите. Някои вярват, че под самата "Св. Анастасия" е скрито имането на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. Много са смелчаците, които са го търсили, но досега никой не го е намерил.

Света Анастасия е единственият обитаем остров в България. Той се превърна в истинска сензация в началото на лятото, след като община Бургас реставрира старинните сгради и го отвори за посещения. Островът, чиято площ е само 0,01 кв.км се намира едва на 6,5 км югоизточно от Бургас. Изграден е от вулканични скали, високи около 12 метра.

На него се намира старинният манастир "Света Анастасия", който е запазен и до днес. Някогашните монашески килии вече са превърнати в уютни спални за туристите. Най-ранното писмено свидетелство за съществуването на духовната обител е грамота на вселенския патриарх Йеремия II от 1575 година. След Деветоюнския преврат през 1923 година занемареният островен манастир е превърнат в политически затвор. На острова са затворени 132 комунисти и земеделци. Събитията от онези смутни времена са увековечени във филма "На малкия остров".

Днес островът е вълнуваща туристическа атракция, но заедно с това е запазил безценното си историческо богатство. Неговата невероятна история му осигури запазено място в новите чудеса на България.

Зимата не е най-подходящото време за островни разходки, затова и редовният морски транспорт сега е спрян. Въпреки това достъпът не е невъзможен. От община Бургас имат готовност да пуснат корабчето, ако има предварителни резервации от групи и ако вълните не са прекалено бурни.

В Деултум отмаряли римски легионери

Остров Св. Анастасия не е единственото чудо по Южното Черноморие, което заслужава да се види. Мистичните тайни на древността извират в този край на всяка крачка. Ако тръгнете на "зимно море", не пропускайте да разгледате археологическия резерват "Деултум" край Бургас. Древният мегаполис, оцелял от римско време, пази спомена за величието на империята отпреди 2000 години. Руините на Деултум разказват за богати тракийски вождове, които основали древното селище. Племената на траките обаче паднали под напора на римските нашественици и Деултум става стратегическа провинция на древния Рим. На това място по-късно е основана колония за ветераните от VIII Августов легион. Географското местоположение превръща Деултум в оживен търговски център. Разкошната архитектура на сградите подсказва, че някога в тях са живели знатни римляни. В една от разкритите гробници са намерени два разкошни златни медальона реликви. Археолозите разкриха още, че през средните векове тук се намирала единствената проучена в Европа средновековна митница. В нея Византия изплащала ежегодния си данък на България, свидетелства открит митнически печат. Историците предполагат, че това е мястото, на което българският цар Борис I приема християнството.

Сред руините на храмовете от римско време е открита уникална бронзова глава на римския император Септимий Север (193 г. - 211 г.). Според историческите документи тя е част от статуята на първия император от династията на Северите, която е била унищожена при пожар, причинен от нашествията на готите в средата на III век. В богатата колекция от артефакти, открити в Деултум, е и забележителна бронзова чаша "секстарий" - лично притежание на император Валент (364 г. - 378 г.). Тя е била изработена в чест на военна победа, по нея има латински надпис и лавров венец.

Султан се излекувал от подагра в Акве калиде

Маршрутът на юг покрай морето отвежда до друг древен уникат - баните на императорите Аква Калиде Термополис. Внушителните разкопки на римския СПА център се намират край бургаския квартал "Ветрен". Лечебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, когато тук възникват три селища от VI - V хилядолетие пр. Хр. През I в. пр.Хр. траките превърнали извора в най-почитаното светилище на Трите нимфи, което векове наред привличало много поклонници. Те хвърляли във водата монети като дар. Първите бани тук са изградени от римските завоеватели в средата на I век. Опасността от варварските нападения накарала византийския император Юстиниян I (527-565 г.) да защити за първи път с крепостна стена града Акве Калиде и прочутите бани. В чудодейните извори през вековете лекували болежки императори, крале и султани. През Аква Калиде са минали императрица Анастасия, съпруга на императора Тиберий Мавриций, и аварският Хан Баян. След създаването на българската държава градът на топлите извори вече носи името Термополис. Изградени били няколко басейна за топла и студена вода, които са запазени и до днес. Селището имало ключова роля по времето на великия българския владетел Тервел. През 708 г. по тези места се разиграла най-съкрушителната битка за византийците и техния император Юстиниян II.

Прочутите бани обаче са унищожени от рицарите кръстоносци. Латинският императорът Хенри II заповядал да изгорят града, след като брат му Балдуин Фландърски бил пленен от българския цар Калоян през 1204 г. В средата на XVI век силата на лечебните минерални извори изпитал лично султан Сюлейман II. Като благодарност за излекуваната подагра той заповядал да бъде изградена нова баня върху опожарените римски басейни.

Баните на императорите днес възкръсват за нов живот. Руините ще бъдат покрити със стъклен купол, а районът ще се превърне в атрактивен туристически център с магазини и кафетерия.

Созопол събра вампир и мощи на светец

Созопол е следващата спирка за всички любители на мистични истории. В градчето съжителстват на няколко метра разстояние свети мощи и останки от средновековен вампир. Ако се озовете в Созопол, не пропускайте да се поклоните пред мощите на св. Йоан Кръстител. Безценна светиня за християнския свят се съхранява в малката църква "Св. Георги", която се намира в Стария град. Поклонници от цял свят се стичат всеки ден в Созопол, за да се помолят пред чудотворните мощи. Много от туристите посещават и близкия остров Свети Иван, на който през 2010 г. бе открит древният реликварий с мощите на Предтеча. За да стигнете до него, трябва да наемете корабче и морето да е благосклонно. На остров Св. Иван са запазени руините на средновековен манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча", който е бил под юрисдикцията на патриарха на Константинопол и византийския император. Друга невероятна забележителност, която можете да видите в Созопол, е прочутият вампир, който донесе световна слава на града. Неговият скелет е изложен в местния археологически музей в стъклена витрина. Приживе той е бил прободен с кол в сърцето - типичен в древността ритуал против вампирясване. В созополския музей е изложена и реконструираната от антрополози глава. Тя показва аристократични черти на мъж на средна възраст. Още когато откриха вампирския скелет, археолозите предположиха, че той е на мъж от знатно потекло, защото само представителите на аристокрацията са имали честта да бъдат погребвани в манастирски гробници.

13-метров Аполон се извисявал на Св. Кирик

Остров Св. Кирик и Юлита е другото чудо на Южното Черноморие. До него се стига лесно, по изкуствен провлак, който го свързва със сушата. На острова са запазени руините на пет древни храма. Предполага се, че първите заселници са стъпили на Св. Кирик и Юлита през V в. пр. Хр. До момента са проучени едва 4 дка от цялата площ на острова, които се оказали застроени с храмове, светилища и акрополи.

Останалите 79 дка със сигурност крият още ценни находки. Единият от откритите храмове е от архаическата епоха, а друг е датиран от елинистическата. От двата храма са запазени изключително добре основите и част от стените. Археолозите са открили още и кръгъл храм "Толос", както и един олтар. Св. Кирик е бил духовно средище с огромен храмов комплекс в продължение на 24 века. През римската епоха е съществувало и светилище на тракийския Херос. През късната античност пък е имало християнска базилика с кръщелна. Археолозите са открили до основите на християнския храм и некропол. В него са били оставени богати дарове, включително златни, бронзови и сребърни накити.

Легендата разказва, че преди много векове на острова се е извисявала гигантска статуя на бог Аполон, висока 13 метра. Древните летописи разказват, че римският завоевател Марк Локул веднага след като превзел някогашната Аполония, свалил от острова бронзовата статуя и я отнесъл в Рим. Изображението на бога е било изложено на най-високото място - хълма Капитолия, но по-късно изчезнало и днес следите му са безвъзвратно изгубени.

Светилището Беглик Таш сбъдва желания

Още по на юг край Приморско е мистичното светилище Беглик Таш. Магическото място е скътано в дебрите на Странджа и до него се стига само пеша. То представлява внушителни мегалити, чийто произход и предназначение са неразгадани до днес. Счита се, че съществува от XIV в. пр.н.е. и е било обсерватория на траките. Местните хора вярват, че тайнственото светилище сбъдва желания. Скалната композиция на българския Стоунхендж се намира в непристъпна местност на 6 км северно от Приморско и е разположена върху 6 дка площ. Състои се от централна част и два кръга от по-малки структури около нея. Внушителните канари с причудлива форма не са природен феномен, убедени са учените. Огромните скални късове са частично обработени и монтирани на мястото, а каменните плочи и блокове са подредени в уникални форми. В плоските скали са изсечени кръгове, вани и стъпки, които маркират пътя на жреците до свещеното пространство. Жилищната сграда и култовите огнища допълват доказателствата за човешка дейност тук. Целият мегалитен ансамбъл представлява астрономически часовник. Камъните са подредени така, че слънчевата сянка, която пада от главния олтар върху подредените на север от него 6 по-малки камъка, изпълнява функцията на слънчев часовник, разделящ деня на 6 части.

В средата е жертвеникът с форма на легло. Неслучайно историци и археолози наричат мястото Спалнята на бога. Според изследователи това е "брачното ложе", върху което жрецът и жрицата ритуално изпълнявали единението между бога Слънце и майката Природа. "Спалнята" е обградена от камъни с издълбани улеи, използвани при обредите за жертвоприношения. Тук отбран кръг от посветени извършвали тайнствени обреди и вероятно гадаели бъдещето. По скалите са издълбани ритуални знаци, които още не са разшифровани. В центъра на светилището е разположен каменен трон, от който древният жрец е ръководел мистичните церемонии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай