Отхвърлиха проектозакона на обмудсмана за личната помощ

Отхвърлиха проектозакона на обмудсмана за личната помощ | StandartNews.com

Проектозаконът на обудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

С проекта се предлагаше всички хора с увреждания с над 90 на сто намалена трудоспособност да получават право на личен асистент. Манолова каза, че в момента по асистентски програми се подпомагат 14 000 души, а с промяната на закона от това ще се възползват всички 77 000. Манолова каза, че за 14 000, който са в най-тежко положение, ще получават асистент по 8 часа на ден, други по 4 часа, ще има асистенти по 2 часа. Конкретната потребност на всеки човек ще се оценява, каза Манолова в представянето на проекта си. Тя добави, че в момента тази услуга се предлага като проектна дейност, а трябва да се превърне в държавна дейност, критериите трябва да бъдат еднакви за всички общини.

Представител на Министерството на финансите каза, че не подкрепят закон само за тази социална услуга, от която ще се възползват само част от хората с увреждания, а подкрепят цялостна реформа в сектора.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", каза, че не иска да става президент и законът не върши работа на никого.

Манолова уточни, че за приемането на този закон настояват протестиращи майки от времето на третия им национален протест, а сега тече седмият такъв.

Ако този законопроект беше припознат от националния съвет, аз бих се ангажирал в представянето му пред Министерския съвет, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той предложи проектът на Манолова да бъде припознат от работната група, която изготвя проект за закон за социалните услуги, а финансирането да бъде уредено в закона за хората с увреждания. В работната група участват и представители на протестиращите майки на деца с увреждания. С предложението му се съгласиха останалите членове на съвета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай