Отмениха бедственото положение в Мизия

Отмениха бедственото положение в Мизия | StandartNews.com

Мизия. Бедственото положение в Мизия, което бе обявено след пороя в града в началото на август, бе отменено, съобщи БНР.

На близо пет милиона и половина лева възлизат щетите след потопа. 120 домакинства или около 300 души са без дом в следствие на наводнението.

"Не сме разчистили още събореното. Ние сме две бабички-инвалиди и нямаме пари. От 1000 до 2000 лева трябва да дам за план, за конструктивни бюра и говори се, че ще ни дадат 70 процента от данъчната оценка. Ами, тя горе-долу 1000 лева ще ми бъде. Аз само плана не мога да извадя. Как ще строя?", обясняват сестри Тончеви пред националното радио. Те са били принудени да си направят заслон между двете си паднали къщи.

"Според данъчните оценки на имотите щетите са за 4 милиона и 400 хиляди лева", обяснява кметът на Мизия Виолин Крушовенски.

30 фургона ще бъдат изпратени в Мизия, в които ще бъдат настанени временно част от останалите без дом. Те могат да поемат точно 120 души. Кметът на града уточнява, че вече има проект за електрозахранването на временното селище.

Продължава ремонтът на ученическото общежитие в града, където ще бъдат пригодени за живеене 30 стаи. Във всяка от тях ще могат да бъдат настанени по 4 души.

Хората все още се нуждаят от помощи, за да стъпят на краката си. Междувременно стана ясно, че 11 родни издателства ще направят дарение за деца на семейства, пострадали от наводненията в Добрич. 14 ученици от 8 до 12 клас в града ще получат безплатни учебници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай