Патриархът: В единомислие и разбирателство да се трудим за Отечеството

Патриархът: В единомислие и разбирателство да се трудим за Отечеството | StandartNews.com

София. "Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ." Такава молитва отправи в словото си патриарх Неофит на празничната литургия за 90 години от освещаването на трите престола в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

„Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма "Св. Александър Невски", след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала", каза в словото си патриархът.

„Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски" - символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни", каза в словото си патриарх Неофит.

Той поясни, че сегашната патриаршеска катедрала е била замислена като храм-паметник, "в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ, и за упокоение на душите на падналите за освобождението на България герои", но патриархът отбеляза, че строежът на храма се е превърнал в общонародна кауза и дело.

Негово светейшество благодари и на всички, спомогнали с усилия и сътрудничество БПЦ да стане собственик на храма.

На двучасовата тържествена служба присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът Ивайло Калфин, кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Първанов (президент на България в периода 2002-2012 г.), бившите служебни премиери Георги Близнашки и Ренета Инджова, политици, много миряни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай