Победите на Калоян от "Мастър шеф"

Победите на Калоян от "Мастър шеф" | StandartNews.com

Медицината и бойните изкуства са в кръвта ми, споделя д-р Денков

На Калоян Денков победата му отива. Вероятно това е една от причините докторът да се разпише сред най-запомнящите се участници в кулинарното предизвикателство "Мастър шеф". Макар че за гладиатора в кухнята битката приключи на метри от големия финал, никой не би я определил като поражение. Като го срещнеш, ти идва да отвориш цяло гърло: "Мачкай". Бойният вик стана запазена марка при всяка победа на Калоян в предаването, а сега, седмици след финала на риалитито, все така го преследват не само по софийските улици.

Д-р Денков не е от хората, които не могат да губят. Приема въпросните ситуации с достойнство, но в крайна сметка се стреми към победа. Корените на тази философия са в детските му години, белязани от бойните изкуства. Още на 5 Калоян започва да тренира джудо, което не е случайно. Баща му е Симеон Денков, шампион и треньор в този спорт. Медицината обаче слага край на приключенията върху тепиха. След като започва следването, бъдещият хирург спира с тежките физически натоварвания - не може да рискува бъдещата си професия с травми. Още повече че науката също е в кръвта му - неговата майка е д-р Радина Денкова, един от най-известните дерматолози в България, а, както се знае, пластичният хирург д-р Ильо Стоянов е неин брат. "Медицината може би е по наследство, но никой не ме е карал и натискал да се занимавам с нея. Сам я избрах, въпреки че, честно казано, в голяма степен бях повлиян от вуйчо ми", споделя Калоян.

Вече четвърта година след дипломирането си в Пловдив, той е лекар ординатор във ВМА, където специализира обща хирургия.

Прерастването на 7-годишна успешна връзка в брак също попада в списъка с постиженията на д-р Денков. Калоян и Елица заживяват заедно седмица след запознанството си. Днес се радват на петмесечната си дъщеря Симона, а за сватбата им все още се говори. Дълго организираното и чакано събитие е било незабравимо и невероятно преживяване, предшествано от ергенски запой с по-малко спомени в Букурещ.

Калоян, който скоро става на 29, споделя, че не се главозамайва, тъй като си поставя постижими цели. Така води битки както с другите, така и със себе си. В началото на годината целта му е победата в "Мастър шеф". Меракът за кулинарното състезание идва от първия сезон. За малко да се откаже заради бланката за участие, която попълва три часа, но в крайна сметка не й се дава. В първия кастинг впечатлява с пай с телешко месо и лимонов тарт. Печели журито, като смесва френски и ориенталски вкусове с рецепта за еленско бон филе, пюре от морков, пащърнак, картоф и пуширана круша в сос от бяло вино, кардамон и канела. Оттогава Калоян "мачка" конкуренцията. Репликата всъщност тръгва покрай неговия приятел Симеон Найденов, който е професионален покер играч и е първият българин, печелил гривна от световните покер серии WSOP В Лас Вегас. Винаги когато е на важен турнир, се чува с приятелите си по телефона, които го надъхват с "Мачкай".
Кулинарията е голяма страст на Калоян от най-ранна детска възраст. Първите стъпки прави като 8-9-годишен във врачанското село на баба си, която е негов учител в кухнята. "Двамата направихме мраморен кекс. После се опитах да се справя сам, но не стана. Цяло лято продължих с опитите и в крайна сметка успях", спомня си началото Калоян. Оттогава датира непрекъснатият му интерес към готвенето. Увлечението му по кулинарията като изкуство продължава и в студентските години, когато всеки непознат продукт се превръща в предизвикателство. През последната петилетка чете рецепти съвсем целенасочено.

Френската кухня лежи най-много на сърцето му. Обича да приготвя говеждо, патешко и дивеч. Патешкото магре с портокалов сос е сред любимите му рецепти. Всъщност разпуска с готвене - особено след 12-часово дежурство. Признава, че кулинарията му носи удовлетворение, смирение и положителни емоции. Семейството и всички, посетили домашния му ресторант, са били сигурни във възможностите му по време на предаването. За много от колегите му обаче участието в "Мастър шеф" е изненада. Именно те са провокирали желанието му да се докаже.

Калоян не умее да си мълчи, макар да си дава сметка, че заради това винаги е имал проблеми в училище, в университета и до ден днешен. Не търпи налагането на чуждо мнение и слагането на думи в устата. Сентенциите и житейските фрази не са по вкуса му. Бяга от клишетата. Убеден е обаче, че трябва да правиш добро, за да очакваш същото и че хората ще се отнасят с теб в зависимост от отношението към тях.

За него амбициозността не е порок. Смята, че повечето млади трябва да имат амбиции, а не да се оставят на течението. А за да победиш, трябва да тръгнеш с нагласата за успех. "Отивам да победя - и това се случва най-често. "Мачкай, за да не те мачкат" - за жалост това е принципът, който работи тук и сега. Ако не се налагаш, ако не показваш, че си амбициозен, стойностен, че имаш желание за победа, хората те приемат за даденост. А това мен не ме устройва. Искам по-скоро аз да определям правилата на играта - и тя да е почтена, разбира се", казва той.

Калоян върви уверено към следващата победа. Целта е успешното завършване на първата специализация. Планът включва и втора - в областта на пластичната хирургия. Ще се учи от най-добрия за него - вуйчо му, д-р Ильо Стоянов.

Никога не крия рецепти

- Калоян, като победа или като загуба приемате участието си в "Мастър шеф"?

- Аз се изживявам като победител. Влязох и излязох от състезанието със съзнанието на шампион. Четвъртото място е достойно представяне - след минимални грешки. Но не мисля, че бях човекът, който трябваше да отпадне. Участието ми приключи заради липсваща нотка пиперливост. В крайна сметка съм горд, че стигнах до края без чужда помощ.

- Спират ли ви фенове по улицата?

- Разпознават ме постоянно. Това не ме притеснява, но пък и не се възгордявам. Хората очакват да им отвърнеш по някакъв начин. Не се обръщам на другата страна и не се правя на недостижим. Никога не крия рецепти. Имам и авторски. Колегите ми се интересуват много. Както каза шеф Ангелов накрая: "Ти си от хората, които от първия момент или много те харесват, или пък веднага те намразват". Така съм цял живот.

- Какво ви донесе "Мастър шеф" като житейски опит?

- Още повече самоувереност, за което се радвам. Влязох достатъчно подготвен. Не съм имал съмнения в уменията си, а по-скоро исках да ги докажа пред хора, които не вярваха, че това може да се случи. Донеси ми баланс и сдържаност. Станах по-улегнал, за което допринесе и раждането на детето ми. Смирение. В крайна сметка съм доволен от това, което постигнах. Негативното отношение ме амбицира, но търся положителното от всяка ситуация.

- Как промени живота ви това състезание?

- В положителна посока. Работата ми като лекар е много натоварена и аз успях да се откъсна от нея за два месеца и половина. Дойде ми освежаващо. Освен това обичам състезанията. Винаги съм обичал да се състезавам.

- Съжалявате ли за нещо в предаването?

- Не. Можех да имам малко повече късмет. Бяхме под голямо напрежение със съпругата ми. Благодаря й, че ме подкрепяше. По средата на състезанието се роди бебето. Не бях концентриран в играта на 100 процента, когато трябваше.

- Каква е връзката между медицина и кулинария?

- Моята специалност е тясно свързана с начина на хранене. Когато е неправилен, води до коремни заболявания. Всеки ден се сблъсквам с това.

- Дайте съвет.

- Нищо не трябва да е прекалено. Това е най-важното. Всичко трябва да е балансирано, да има равновесие между отделните съставки - протеини, въглехидрати, мазнини. Нищо не е излишно и нищо не е в повече и не е в по-малко. Да изключиш напълно мазнините от менюто си, не е добре, защото те са голям процент от нашия организъм. Така че трябва да ги набавяме по една или друга форма. От значение е активният начин на живот и как го комбинираме с храната.

- Как да се държат участниците в следващия сезон?

- Да са максимално самоуверени, подготвени и да работят върху рецепти, в които не са сигурни. Не знаеш ли нещо, веднага влизаш в капана. Важното е да запазиш самообладание. В кулинарията всичко е много логично, но в паниката участниците забравят да мислят и се правят елементарни грешки.

Рецепти

Филе от лаврак с таханов сос, салата от моркови и печен лук върху шафранов ориз с бадеми

Продукти за 4 порции

- За рибата: 4 филета от 2 малки лаврака или 2 филета от 1 голяма риба (400-650), 1 чаена лъжичка кимион на прах, 1/2 ч.л. канела, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер
- За зеленчуковата гарнитура: 4 с.л олио, 200 грама бял лук, 200 грама моркови, сок от половин лимон, сол, 1/2 с.л. синапено семе, 1/2 с.л. черен сусам
- За тахановия сос: 1 ч.л. сол, 1 скилидка чесън, 100 грама сусамов тахан, сок от 1 лимон, 2 с.л. накълцан магданоз
- За шафрановия ориз: щипка шафран, 400 мл пилешки или зеленчуков бульон, 20 грама масло, 40 грама сурови бадеми, 200 грама ориз басмати, 1 с.л. микс арабска подправка 5 в 1, 20 грама стафиди.

Начин на приготвяне

 Филетирате рибата. Лукът се реже на полумесеци и се запържва в олиото, а огънят се намалява, докато лукът се карамелизира. Морковите се нарязват на тънки жулиени и се овкусяват с лимон и сол. Синапът и черният сусам се запичат на сух тиган - да отпуснат аромата си. Лукът, морковите и семената се омесват и се оставят настрана. За соса всички продукти се смесват в блендер и се добавя топла вода или зехтин в зависимост от неговата консистенция.
За ориза: бадемите се запържват в малко зехтин и масло до приятна хрупкавост. В друг съд се разтапя масло, добавя се миксът от арабска подправка и се запържва оризът. Долива се бульонът, огънят се намалява на минимум и съда се покрива, докато оризът си изпие водата. Когато е готов, се добавят бадемите, стафидите, сол и пипер на вкус. Рибата се поръсва с подправки и в загрят тиган със зехтин се приготвя "на 90 процента" от към кожата, за да стане хрупкава. Ястието се аранжира в чиния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай